AKTUELNO

U interesu Srbije je da povećamo trgovinsku razmenu sa Slovenijom koja je do sada premašila milijardu evra, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavio otvaranje predstavništva PKS u Sloveniji.

Na otvaranju Poslovnog foruma Srbija - Slovenija u Beogradu, kome je prisustvovalo 600 poslovnih ljudi, Čadež je rekao da je otvaranje predstavništva PKS u Sloveniji rezultat višegodišnje saradnje.

Najavio je i da će Privredna komora Slovenije početkom 2020. otvoriti svoje predstavništvo u PKS.

Čadež je podsetio da slovenački investitori u Srbiji zapošljavaju više od 25.000 ljudi, što je, kako je ocenio, velika stvar, i naveo da je trgovinska razmena prošle godine iznosila 1,3 milijarde evra.

Od današnjeg skupa očekuje da više slovenačkih investicija u Srbiji.

- U Srbiji možete da računate na dobru pordršku, dobre poslovne rezultate i profit - poručio je Čadež slovenačkim privrednicima. Kako je naveo, na današnjem skupu okupilo se više privrednika nego na oba prethodna foruma održana u Ljubljani i Beogradu, što pokazuje koliki je zajednički interes za uspostavljanje i unapređenje poslovne saradnje.

Skup je i prilika, dodao je Čadež, za kompanije da se predstave i uupostave saradnju.

Među prisutnima na foromu su, podsetio je, veliki srpski investitori u Sloveniji, kao što su Komtrejd, MK Grupa, Moji brendovi i Nektar.

- Prvi put imamo najveći broj privrednika iz oblasti IT industrije, inovativnih tehnologija i turizma. Za danas je zakazano više od 450 B2B razgovora - rekao je Čadež.

Naveo je i da srpski investitori koji uspešno rade u Sloveniji namrevaju da šire poslovanje, te da očekuje da će biti sve više slovenačkih investitora u Srbiji.

Na poslovnom forumu su se obratili i predsednici Srbije i Slovenije, Aleksandar Vučić i Borut Pahor, kao i predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup.

#Marko Čadež

#Privredna komora Srbije

#Slovenija

'