AKTUELNO

Premijer Srbije je razgovarao o boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mumbaju, drugog dana zvanične posete Indije, sa glavnim ministrom države Maharastra Devendrom Fadnavisom, sa kojim je razgovarao o boljoj saradnji u oblasti poljoprivrede, prerade semena i drugim tehnologijama za preradu hrane.

Oni su razgovarali i o privlačenju većeg broja indijskih investitora u Srbiju, kao i formiranju zajedničkih timova koji bi na tome radili.

Tema razgovora bile su i zajedničke kompanije u sektoru informacionih tehnologija.

Foto: Tanjug

Premijer je, kako je saopšteno, istakao da bi bilo veoma važno raditi na uzajamnoj promociji Srbije i Indije, kao turističkih destinacija, saopšteno je iz kabineta.

-Ovo će biti novi zamah u našoj saradnji, naročito u oblasti poljoprivrede - rekao je glavni ministar Fadnavis i naglasio da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Indiju velika mogućnost za srpske kompanije.

Vučić i Fadnavis dogovorili su formiranje zajedničkih timova, koji će istražiti sve mogućnosti saradnje Srbije i Maharastre, desete najmnogoljudnije države na svetu.

Premijer je, takođe, pozvao glavnog ministra Fadnavisa da sa delegacijom indijskih privrednika poseti Srbiju.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA INDIJSKIM ZVANIČNICIMA O POLITICI I EKONOMIJI

Vučić je odlaskom u Mumbaj nastavio višednevnu posetu Indiji, u okviru koje se juče sastao sa indijskim premijerom Naredndrom Modijem i učestvovao na samitu "Vibrant Gudžarat", u indijskom gradu Gandinagaru.

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju su među najvažnijim temama posete premijera Indiji.

Vučić i Modi su, prema rečima premijera Srbije, imali dug i srdačan razgovor i saglasili se po pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu.

-Ali, mnogo je važnije da smo razgovarali o svim aspektima bilateralne saradnje, o tome šta treba da uradimo da bismo uvećali našu trgovinsku razmenu koja je na nivou od 130 miliona dolara. Mislim da možemo ne da je udvostručimo ili utrostručimo, već da dođemo do milijarde za svega pet do sedam godina - rekao je premijer novinarima nakon sastanka.

On je potom u obraćanju na samitu "Vibrant Gudžarat" rekao da će Srbija obezbediti najbolje moguće uslove za kompanije iz Indije koje budu investirale u našoj zemlji.

-Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije, a nadam se da će i srpske kompanije naći ovde u Indiji plodno tlo za naše investicije - rekao je Vučić.

Premijer se sastao i sa Vidžajem Rupanijem, glavnim ministrom savezne države Gudžarat u kojoj se održava samit nakon čega je novinarima rekao da je postignut dogovor da privredna delegacija te države, sa premijerom Indije Narendrom Modijem i Rupanijem na čelu, dođe u Beograd.

Č.N.

#Aleksandar Vučić

#Indija

#Poseta

'