AKTUELNO

Zapadnom Balkanu u celini predviđa se ukupan privredni rast od 3,2 odsto u tekućoj godini.

Svetska banka je povećala prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2017. godinu za 0,5 procentnih poena na 2,8 odsto, u odnosu na prvobitnu procenu iz juna prošle godine.

U najnovijem "Izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima", objavljenom na zvaničnoj internet stranici Svetske banke, ova međunarodna finansijska institucija je zadržala procenu privrednog rasta Srbije za 2018. i 2019. godinu na 3,5 odsto u obe godine.

Zapadnom Balkanu u celini predviđa se ukupan privredni rast od 3,2 odsto u tekućoj godini, a za naredne dve godine se prognozira ekspanzija po stopama od 3,6 i 3,7 procenata.

Što se tiče zemalja u regionu, svetski kreditor smatra da će Hrvatska zabeležiti porast BDP-a od 2,5 procenata u 2017. godini, Bosna i Hercegovina 3,2, Makedonija 3,3, Crna Gora 3,6 i Albanija 3,5 odsto.

SVETLIJI IZGLEDI ZA GLOBALNU EKONOMIJU

Globalna ekonomija, prema predviđanju Svetske banke, u ovoj godini ima svetlije izglede, budući da se očekuje malo ubrzanje rasta, nakon prošlogodišnjih najlošijih rezulata zabeleženih od finansijske krize 2008. godine.

Svetski zajmodavac, koji okuplja 189 zemalja, procenjuje da bi globalni rast u ovoj godini trebalo da iznosi 2,7 odsto na godišnjem nivou. To je niže od prognoze banke iz juna prošle godine kada je tipovan rast od 2,8 procenata, ali je bolje od prošlogodišnjeg rasta od 2,3 odsto.

Globalna ekonomija se suočila sa nizom nepovoljnih kretanja u prošloj godini, od ekonomskih nevolja u Kini do previranja na finansijskim tržištima, navodi se u Izveštaju.

-Ohrabreni smo što vidimo jače ekonomske perspektive na horizontu - izjavio je predsednik Svetske banke DŽim Jong Kim.

Kada je reč o vodećim svetskim privredama, u novom izveštaju se predviđa da će rast BDP-a Sjedinjenih Američkih Država iznositi 2,2 odsto u 2017. godini u odnosu na procenjenih 1,6 procenata prošlog juna.

Svetska banka očekuje da će u evrozoni privredni rast u ovoj godini biti 1,5 procenata, u Japanu 0,9 odsto, Velikoj Britaniji 1,2 a u Kini 6,5 posto. Povećana je i prognoza rasta Rusije sa ranije procenjenih minus 0,6 odsto na 1,5 procenata u ovoj godini.

Č.N.

#BDP

#Rast

#Srbija

#Svetska banka

'