AKTUELNO

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak investitora u Srbiju su među najvažnijim temama tokom posete Indiji.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem.

Premijer Vučić pozvao je premijera Modija da poseti Srbiju, istakavši da bi to bio novi impuls jačanju saradnje dveju zemalja na svim nivoima. Dvojica sagovornika razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti prehrambrene proizvodnje, poljoprivrede, farmacije, namenske industrije, turizma i informacionih tehnologija.

Vučić je zahvalio na principijelnom stavu koji Indija ima po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i izrazio podršku u borbi protiv terorizma sa kojim se Indija suočava, naglasivši da se protiv ovog zla modernog doba možemo samo ujedinjeni izboriti, kaže se u saopštenju.

Premijer Vučić veruje da tgovinska razmena sa Indijom koja je sada 130 miliona dolara, može da dostigne i čitavu milijardu za pet do sedam godina.

Vučić je novinarima nakon sastanka sa kolegom Narendrom Modijem rekao da je taj sastanak velika čast i za Srbiju i za njega lično te da su imali dug i srdačan razgovor i saglasili se po pitanju najvećeg broja važnih političkih tema u današnjem svetu.

Vučić je razgovarao i sa glavnim ministrom države Gudžarat, Vidžajem Rupanijem koji je domaćin "Gudžarat ekonomskog samita" u glavnom gradu ove indijske države, Gandinagaru.

Foto: Beta

Premijer Srbije je naglasio važnost ekonomske saradnje Srbije i države Gudžarat, naročito u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i sektora informacionih tehnologija. Vučić je pozvao i Rupanija da sa ekonomskom delegacijom države Gudžarat poseti Srbiju.

Državni ministar Rupani je istakao da indijske kompanije mogu mnogo da nauče u Srbiji i da je važno da prenesu iskustva i inovacije koje se u Srbiji koriste u poljoprivredi i prehrambrenoj industriji.

Aleksandar Vučić sastao se i sa Pankajem Patelom, predsednikom Federacije indijskih privrednih komora, koja broji 2,5 miliona članova. Tema susreta bilo je unapređenje saradnje dve privrednih komora i uzajamna promocija Srbije i Indije kao turističkih destinacija.

Patel je izneo predlog da Srbija bude partner Federacije privrednih komora Indije na Centralnoevropskom biznis samitu i naglasio da je naročito važno jačanje saradnje u oblasti namenske industrije, ali i u promociji Srbije kao pogodne destinacije za razvoj filmske industrije i snimanje filmova u indijskoj produkciji, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima.

Premijer Aleksandar Vučić obratio se  učesnicima Samita "Vibrant Gujarat" u indijskom gradu Gandiganaru.

- Obezbedićemo najbolje uslove za indijske kompanije, a nadam se da će i srpske kompanije naći ovde u Indiji plodno tlo za naše investicije - rekao je Vučić.

Srpski premijer je čestitao indijskom kolegi Narendru Modiju na veoma dobrim ekonomskim rezultatima. Podsetio je Modija da mu je na jutrošnjem sastanku obećao da će doći i još jednom naglasio da će Srbija biti uvek pouzdan partner Indiji.

Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte. Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od 2 miliona posetilaca. Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

Vučić obišao muzej Mahatme Gandija u Gandinagaru

Vučić je obišao muzej, prisustvovao je projekciji filma o životu i radu Mahatme Gandija, lidera i duhovnog vođe borbe za nezavisnost i oca moderne Indije, pogldao eksponate i izložbu slika koja prikazuje Gandijev život i rad, i upisao se i knjigu utisaka.

S. P.

#Aleksandar Vučić

#Indija

#Poseta

#Premijer

#saradnja

'