AKTUELNO

Situacija je stabilna.

Danas u EPS-u očekuju veću potrošnju struje, kažu da su preduzeli sve da ne bude problema u snabdevanju, a u saopštenju navode da bi prvog radnog dana nakon praznika potrošnja mogla da dostigne 130 miliona kilovat-sati.

Elektrodistribucija je obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom tokom ledenog talasa uprkos povećanoj potrošnji u celoj zemlji, navodi se u saopštenju uz podatak da je EPS tokom božićnih praznika isporučivala oko 120 miliona kilovat-sati dnevno.

Potrošnja raste, ali je manja nego tokom zime 2012. godine kada je premašivala i 140 miliona kilovat-sati dnevno.

Sistem EPS-a je, ističu, stabilan, a zaposleni su spremni da odgovore na sve izazove koje u eksploataciji i dopremanju uglja, proizvodnji energije, distribuciji i snabdevanju donosi ekstremno hladno vreme.

Rudari, energetičari i monteri vredno rade i bore se protiv hladnoće, snega, vetra i leda da svim građanima i privredi Srbije obezbede dovoljne količine električne energije, navodi se u saopštenju.

Ugalj se iskopava na kopovima Kolubare i Kostolca u uslovima kada temperatura pada ispod minus 20 stepeni Celzijusa, a pojačana su dežurstva u termoelektranama i hidroelektranama da bi se osigurala nesmetana proizvodnja električne energije.

Monteri su se probijali po mećavi i nepristupačnim terenima da bi otklonili kvarove i domaćinstva u selima okovanim snegom i ledom obezbedili da u što kraćem roku dobiju struju.

Juče je, inače, bez struje bilo oko 1.800 korisnika, ali čak ni tokom najjačih udara ledenog talasa procenat korisnika bez električne energije nije premašivao 0,16 odsto, navodi se u saopštenju.

Č.N.

#EPS

#Struja

#potrošnja

'