AKTUELNO

Od 2001. donirano je više od tri milijarde evra bespovratne pomoći.

Evropska unija odobrila je dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU koje će Srbija moći da iskoristi u naredne tri do četiri godine, saopštio je EU info centar u Srbiji.

Kako se dodaje, reč je o bespovratnim sredstvima koja su izdvojena iz paketa pomoći Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2016, a ne o kreditima koji se otplaćuju uz kamatu iz budžeta.

Tim povodom šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport istakao je da ta podrška pokazuje koliko je EU ozbiljna u pogledu evropske budućnosti Srbije.

- Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti građanima - rekao je Devenport.

Kako se ističe zahvaljujući sredstvima EU, u protekloj godini je podrška pružena velikom broju novih srpskih preduzetnika, raseljenim porodicama i onim koje su pogođene poplavama iz 2014, ulagano je u obnovu Golubačke tvrđave.

Ključne oblasti u kojima će biti iskorišćeno 166,4 miliona evra, kako je dogovoreno sa Vladom Srbije, su podsticanje konkurentnosti i inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima, podrška lokalnom razvoju, podizanje kvaliteta obrazovanja i veština, podrška razvoju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovođenju standarda EU i pristupnim pregovorima.

I. P.

#Donacija

#EU

#Evri

#Majkl Devenport

#Novac

'