AKTUELNO

Ministri su sa italijanskim kolegama razmenili iskustva i primere dobre prakse, naročito u pogledu organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema, navodi se u saopštenju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar finansija Siniša Mali borave u radnoj poseti italijanskoj regiji Veneto, u okviru koje su imali priliku da sa italijanskim kolegama razmene iskustva i primere dobre prakse, naročito u pogledu organizacije i funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Italijanska regija Veneto se u pogledu dostupnosti zdravstvenih usluga, efikasnosti zdravstvene nege i primene dijagnostičkih aparata i opreme, odnosno po kvalitetu i funkcionisanju zdravstvenog sistema ističe, ne samo u okvirima Italije, već i u većem delu Evropske unije.

Foto: Tanjug

U skladu sa tim, ministri u Vladi Srbije dobili su značajna saznanja u pogledu načina rada i organizacije zdravstvenog sistema, odnosno mogućnosti za konkretne primene iskustava italijanskih kolega u našoj zemlji.

- U razgovoru sa domaćinima doživeli smo pohvale na račun mera koje smo sproveli u proteklom periodu, posebno na planu informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenju elektronskog recepta i smanjivanja lista čekanja. Siguran sam da nas u budućnosti čeka mnogo konkretnija saradnja, koja će doprineti uspostavljanju još efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u Srbiji - istakao je ministar Lončar.

Foto: Tanjug

Ministar Mali je rekao da su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada zdravstenog sistema u italijanskoj regiji Veneto, koji funkcioniše na najvišem nivou i čija iskustva mogu biti veoma korisna za nas.

- Oni su posebno napredovali u primeni informacionih tehnologija u zdravstvenom sektoru, a kako bi smanjili liste čekanja i ceo sistem napravili efikasnijim. Razvoj i jačanje zdravstvenog sistema jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije - rekao je Mali.

Mali je naveo da ono što ga kao ministra finansija posebno raduje je da će zdravstvenim radnicima biti povećane plate.

Foto: Tanjug

Najveće povećanje od 12 odsto mogu da očekuju medicinski i stomatološki tehničari, dok će doktori medicine i stomatolozi, kao i doktori specijalisti dobiti uvećanje plata za 10 odsto.

Ostali zaposleni u zdravstvu dobiće uvećanje plata od sedam odsto, dodao je ministar Mali.

#Italija

#Siniša Mali

#Zlatibor Lončar

'