AKTUELNO

Sabor Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) sa žaljenjem je konstatovao da je Carigradska Patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča zajedno sa njihovim episkopatom i klerom.

U saopštenju objavljenom danas na sajtu SPC navodi se da je Filaret svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, dok je Maletič lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih, pa zbog toga Sabor tu odluku carigradskog Sinoda smatra neobavezujućom za SPC.

Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klerike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama, piše u saopštenju.

Sabor je predlažio Carigradskoj Patrijaršiji i svim ostalim pomesnim autokefalnim Pravoslavnim crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo Pravoslavne Crkve i ubuduće izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje ona sada prolazi.

Dvodnevna sednica Sabora SPC održana je 6. i 7. novembra, a o saborskom stavu po pitanju odluke Carigradske patrijaršije prvo su zvanično obaveštene sve pravoslavne crkve, od Carigradske i Moskovske patrijaršije pa je tek onda, odnosno danas, usledilo saopštenje za javnost na sajtu SPC.

#Rusija

#SPC

#Ukrajina

'