AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić održala je danas Skajp čas sa učenicima četvrtog razreda gimnazije i turističkih smerova škole "Petro Kuzmjak" iz Ruskog Krstura kod Kule tokom kojeg su razgovarali o obrazovanju, digitalizaciji, aktivnostima vlade.

Inicijativu i ideju za organizovanje ovakve vrste časa predložila je profesorka te škole Natalija Budinski, tokom jednog od redovnih sastanaka predsednice vlade sa nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Srbije.

Cilj je bio da se kroz razgovor sa premijerkom učenici informišu o njenom radu na mestu premijera, a oni su se interesovali koja su zaduženja premijerke i njenog kabineta, na koji način se donose odluke, kako građani mogu da prate njihov rad, kao i o aktivnostima koje vlada organizuje a u koje bi se mogli uključiti i učenici.

Foto: Tanjug

Brnabić je rekla da su obrazovanje i digitalizacija ključni prioriteti vlade i da su oni osnova za dalji napredak društva.

Premijerka se, navodi se u saopštenju vlade, interesovala za izbor budućeg zanimanja učenika ove škole, kao i o tome u kom bi sektoru radili.

Na kraju razgovora, učenici su premijerki postavljali i manje formalna pitanja, o tome kako provodi svoje slobodno vreme, da li ima neki hobi i koju muziku voli da sluša.

Ova škola, kako je navela profesorka matematike Natalija Budinski, ulaže izuzetne napore da prati savremene trendove u obrazovanju i ima veliki broj sekcija i slobodnih aktivnosti uz standardne nastavne sadržaje.

Profesorka Budinski je prošle godine, u okviru Majkrosoft zajednice inovativnih nastavnika, postavila virtuelnu skajp lekciju o školi "Petro Kuzmjak" pod nazivom "Upoznajte jedinstvenu školu na svetu" i privukla veliki broj nastavnika i učenika širom sveta.

Foto: Tanjug

Učenici su tu Skajp aplikaciju iskoristili kao dobro nastavno sredstvo i povezali se sa drugim učenicima i nastavnicima sa raznih kontinenata, kao i sa muzejima ili laboratorijama.

Inače, Brnabić se, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, redovno sastaje sa istaknutim nastavnicima i razgovara o nastavku reforme obrazovanja i unapređenju rada školskih ustanova.

#Ana Brnabić

#Skype

#Učenici

'