AKTUELNO

Visoka medicinska škola strukovnih studija saopštila je da Demokratska stranka danima u medijima i Skupštini vodi negativnu kampanju protiv te visokoškolske ustanove radi obračunavanja sa političkim protivnicima, ocenivši to kao nedopustivo.

- Povodom nastavka političke kampanje Demokratske stranke, kojoj se posle Balše Božovića priključila i narodni poslanik Aleksandra Jerkov, smatramo da je nedopustivo da vrh jedne političke stranke danima u medijima i Skupštini vodi negativnu kampanju protiv naše visokoškolske ustanove, koristeći se lažima, raznim izmišljotinama i pritiscima na zapolene u školi, a sve u cilju obračunavanja sa političkim protivnicima - navodi se u saopštenju direktor VMŠ SS Hristos Aleksopulos.

Poslanici DS Balša Božović i Aleksandra Jerkov su u Skupštini Srbije ovih dana tvrdili da su funkcioneri SNS zapošljavani u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, a da je istovremeno s tim novim ugovorima u toj školi bez posla ostalo devet žena kojima je, kako kažu, na nezakonit način prestao radni odnos.

- Aleksandra Jerkov, po ko zna koji put u Skupštini pokazuje neznanje i neobaveštenost, služeći se, ovog puta, Zapisnikom inspekcije Ministarstva prosvete po kome je škola već postupila i o čemu je Ministarstvo prosvete na vreme obavešteno - kaže Aleksopulos.

Žalosno je, dodaje, što potpredsednica DS "ne zna da o prijemu u radni odnos i prestanku radnog odnosa nastavnika ne odlučuje direktor, već kolektivni stručni organ visokoškolske ustanove, u našem slučaju nastavno-stučno veće, a da prijemu u radni odnos ili angažovanju po ugovoru o dopunskom radu prethodi obavezan konkurs".

- Narodnoj poslanici, izgleda, nisu poznate ni odredbe novog Zakona o visokom obrazovanju, koji je Skupština usvojila prošle godine, kojima su uvedeni novi, a pooštreni postojeći uslovi za zasnivanje radnog odnosa i izbor u pojedina zvanja nastavnika - navodi Aleksopulos.

Objašnjava da "tako Zakon, a ne direktor, kako tvrdi Jerkov, za prijem u radni odnos predviđa prosečnu ocenu veću od osam i određeni stručni, akademski ili naučni naziv, koje većina, nekadašnjih nastavnika ne ispunjava".

Aleksopulos naglašava da su "u vreme direktorovanja kadra Demokratske stranke u našoj školi neki od nastavnika kojima je istekao ugovor, kao članovi organa upravljanja same sebi odobravale plaćanje školarina na doktorskim studijama sredstvima škole, a da studije nikad nisu okončale, o čemu ima dokaza".

- Podsećamo i da je za pojedine bivše nastavnike škole, koji sada traže zaštitu političkih moćnika Demokratske stranke, inspekcija utvrdila ogromne nepravilnosti prilikom raspisivanja konkursa i prijema u radni odnos. Ističemo i da kao ugledna visokoškolska ustanova nikada nismo brojali koliko je među zaposlenima u školi žena, a koliko muškaraca, ali pošto i na tome insistiraju poslanici DS, poručujemo im da je od 46 zaposlenih profesora, čak 30 žena, što nas posebno raduje - dodaje on.

- Poslanicima DS, kojima smo očito zanimljiv, ali ipak ne tako lak plen poručujemo da se njihovih i pritisaka i pretnji njihovih saradnika na lokalu ne plašimo, da ćemo integritet škole i te kako braniti poštovanjem zakona i institucionalno, nedozvolivši da interesi njihove stranke i pojedinaca nadvladaju razum i ospore naše rezultate - zaključuje se u saopštenju koje potpisuje direktor VMŠ SS Hristor Aleksopulos.

#Ćuprija

'