AKTUELNO

Država uvodi novine kojima će stati na put nelegalnoj gradnji.

U skupštinsku proceduru ušle su izmene i dopune Zakona o zakonjenju objekata kojim će se obezbediti efikasnije vođenje postupaka ozakonjenja i unaprediti evidencija nelegalnih objekata.

Borba protiv bespravne gradnje nastavlja se još oštije, jer džava uvodi novine kojima će stati na put nelegalnoj gradnji.

Foto: TvPink Printscreen

Za nelegalnu gradnju biće odgovoran vlasnika parcele, biće pooštrena odgovornost izvođača radova i kraći rokovi za postupanje, dok će biti i zabranjeno naknadno priključenje na javnu infrastrukturu. Prema novom zakonu očekuje nas i obavezna provera vidljivosti na satelitskom snimku, a svaki građanin imaće uvid u satelitski snimak.

Da b i se dobilo rešenje o zakonjenju prvo mora da se podnese prijava za porez na imovinu, a svi objekti koji ne budu zadovoljavali uslove za legalizaciju moći će da se ruše odmah nakon drugostepene odluke.

Ovaj potez pozdravlja i stručna javnost, ali i grad Beograd.

Goran Rodić potpresednik Građevinske komore Srbije kaže da je ovo dobro ideja.

- Jedini način da se spreči je vrlo jasan i glasan - ima dozvole ili nema. Bespravno ili pravno je rađen objekat. Ono što je bespravno da se poštuje postojeći zakoni i da se takvi investori procesuiraju - kaže Rodić.

Foto: TvPink Printscreen

Zamenik gardonačelnika Goran Vesić kaže da grad ovo podržava i da je želja da se zaštiti običan svet.

- Takođe treba stati na put bespravnim investorima koji su zarađivali milione, umesto da se ti milioni slivaju u državnu kasu kako bi se iz toga gradilo nešto što je opšte dobro za građane. Neverovatna je stava da imate investitore koji grade zgrade vredne milone, ne plaćaju ništa državi, varaju građane - smatra.

Oni koji nisu do sada ozakonili svoje objekte imaju mogućnost da to učine do kraja 2023. godine.

#Beograd

#Kazne

'