AKTUELNO

Ministar odbrane je, prisustvujući na svečanosti povodom obeležavanja 80 godina postojanja kompanije "Prva iskra namenska" a.d. Barič, poručio da se nada da će odbrambena industrija Srbije oboriti sve rekorde.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja 80 godina postojanja kompanije "Prva iskra namenska" a.d. Barič, a nakon toga je otvorio pogon T-3 za sušenje brizantnih eksploziva.

Vulin je, posle obilaska pogona istakao da je Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade Republike Srbije, odbio da se odbrambena industrija Srbije ugasi jer je insistirao na tome da mora da radi, obezbedio je novac za to, i odbrambena industrija radi.

Foto: Ministarstvo odbrane

A danas kao predsednik Republike Srbije je političkim sredstvima uspeo da otvori sva vrata našoj odbrambenoj industriji i zato možemo da trgujemo i da radimo sa čitavim svetom. Zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo i da kupujemo i da prodajemo čitavom svetu, i zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo da kupujemo na bilo kom tržištu, ali isto tako i da prodajemo na bilo kom tržištu. Takva politika i orijentacija će se nastaviti i zahvaljujući takvoj politici Srbija će moći da radi, raste i napreduje - naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, većina zemalja u našem okruženju sada uvozi eksplozive od nas, jer su njihove države digle ruke od svoje odbrambene industrije, a naša država, zahvaljujući upornosti radnika i zaposlenih i razumevanju onoga što je potrebno Vojsci Srbije i našoj proizvodnji, nastavila je da proizvodi.

- Zato danas imamo fabriku koja je uspešna, zato možemo da kažemo da se nadamo da će odbrambena industrija Srbije ove godine oboriti sve rekorde i da će ostvariti zaradu od više od 600 miliona dolara - istakao je Vulin.

Ocenio je da je VS zadovoljna zbog razvoja te industrije, jer da nije nje i da se ne razvija, naoružavali bi se i opremali po višim cenama isključivo na svetskom tržištu, i ne ovako brzo i jeftino, a niti bi moglo da bude bez političkih pritisaka.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Odbrambena industrija Srbije jeste jedan od naših prioriteta i zakon koji smo doneli našoj odbrambenoj industriji je zakon koji će posvešiti razvoje odbrambene industrije Srbije i sačuvaće je - poručio je.

Vulin je istakao da država ne misli da se povlači iz te industrije, već će ojačati svoju poziciju i položaj, i nastaviće da ulaže, dodajući da od SAD, preko Ruske Federacije, Kazahstana, zemalja u okruženju, svi kupuju srpsku municiju, eksploziv, kao i složene borbene sisteme.

Osvrnuvši se na istorijat fabrike, generalni direktor "Prve iskre" Stanoje Biočanin istakao je nakon devetesetih godina i NATO bombardovanja ta fabrika bila u tako lošem stanju, da su mnogi mislili da je to njen kraj i država je predlagala gašenje jer ni jedna proizvodna traka nije radila.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Velikim entuzijazmom svih zaposlenih i zalaganjem molili smo državu da nas ne zatvore i obnovili smo kapacitete jdan po jedan, a ovo je poslednji objekat koji je obnovljen. Sada su nam svi objekti obnovljeni, kapacitet je takav da smo nekada brojali 500 radnika, a sada imamo oko 160 stalno zaposlenih i proizvodimo veću količinu eksploziva nego tada - naglasio je Biočanin.

Povodom jubileja, Vulin je uručio kompaniji "Prva iskra" i direktoru Biočaninu Plakete Ministarstva odbrane, a ministru odbrane Zahvalnicu sa plaketom za dugogodišnju saradnju na završetku svečanosti, u ime svih zaposlenih, uručio je direktor "Prva iskra namenska" a.d. Barič, a kompaniji je uručen i sertifikat - Integrisani sistem menadžmenta koji dodeljuje Vojnakontrola kvalieta Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo odbrane

'