AKTUELNO

Globalno društvo sagori ugljen-dioksid kao kada bismo sagoreli površinu Afrike svake godine.

Drugog dana jeseni Srbiju je zahvatio ledeni talas. Uzrok naglih vremenskih promena poprilično mogu da utiču na ponašanje i zdravlje ljudi, upozovara neuropsihijatar prof. dr Dijana Lazić - Puškaš. Ona ističe da se ljudi u svakom slučaju teško nose sa tim, jer je činjenica da je čoveku potrebno par dana da se prilagodi na promenu klime.

- Potrebno je organizmu bar par dana da se privikne na promene. Očekuje se da srčani i plućni bolesnici odregauju. Oni koji imaju teške duševne bolesti, su mirniji i bolje se osećaju kada je ovako hladno vreme - objašnjava Lazić - Puškaš.

Međutim, to što smo iz „sandala prelazimo u čizme“ je posledica ozbiljnog narušavanja klime, a za sve to je zaslužan čovek. Klimatolog docent Fizičkog fakulteta dr Vladimir Đurđević upozovara da nemar prema prirodi može da izazove ozbiljne posledice, koje smo do sada imali prilike da gledamo u Holivudskim filmovima.

- Klimatske promene su jedne od najozbiljijih problema koje jedno društvo očekuje u narednom periodu, i zbog toga moramo da vodimo računa - kaže Đurđević i objašnajva da je rešenje tog problema u našim rukama.

- Treba da prestanemo da koristimo fosilna goriva i da pređemo na obnovljive izvore energije. Promene se neće desiti u narednih godinu dana, ali možemo ih očekivati u narednih pedeset godina - dodaje Đurđević i istakao da je sada sve stvar odluke.

Prema njegovim rečima Globalno društvo sagori ugljen-dioksid kao kada bismo sagoreli celu šumu, tačnije površinu Afrike svake godine.

- U jednom trenutku moraju da postanu vidljive posledice svega toga. Kroz sagorevanje fosilnih goriva vazduh se dvostruko više zagađuje. Ovo je ozbiljan problem, jer ako se ovako nastavi možemo da imamo ozbiljan problem sa klimom - ističe Đurđević dodajući da još uvek nije kasno da se to promeni.

#Jutarnji program

#Klima

#Pink

#Televizija Pink

#Vreme

'