AKTUELNO

Prema izveštaju UNICEFA deca u Srbiji već sa pet godina uveliko koriste mobilne uređaje. Moramo da idemo u korak sa digitalizacijom, ali ograničiti vreme korišćenja mobilnih uređaja, apeluju stručnjaci.

Svako četvrto dete u Srbiji mlađe od sedam godina koristi mobilni telefon ili tablet, pokazuju podaci najnovijeg izveštaja Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNICEF)!

Među decom školskog uzrasta situacija je gora pošto je brojka đaka koja neprimereno koristi mobilne uređaje čak duplirana!

Stručnjaci upozoravaju da deca od dve do pet godina uopšte ne bi trebalo da se igraju mobilnim telefonima i tabletima, dok starijoj deci vreme upotrebe treba ograničiti na najviše sat vremena dnevno. Prema njihovim rečima, iako treba ići u korak sa modernom tehnologijom, deca moraju u skladu sa svojim godinama da rastu i da se razvijaju.

Zabrinjavajuće brojke

Prema izveštaju UNICEFA, deca mlađa od sedam godina sa korišćenjem uređaja počinju već sa pet godina. Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni uređaj. Pokušaj da se detetu ograniči vreme provedeno na mobilnim uređajima izaziva sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu, navodi se u izveštaju.

Dečji psiholog Branka Tišma smatra da je ova statistika poražavajuća i da je to samo potvrda da se današnja deca umesto igračke ili igre sa drugarima "druže" sa tabletima ili telefonima, pa zato ne čude rana zavisnost od tehnologije i slabe motoričke sposobnosti.

Foto: Pixabay.com

- Podaci da svako četvrto dete mlađe od sedam godina koristi mobilni telefon ili uređaj, a da je taj broj kod starije dece još veći su alarm za reagovanje kod roditelja. Slažem se da treba ići u korak s vremenom, da deca u školama pohađaju IT smerove, da budemo deo digitalizacije, ali umereno i postepeno. U skladu sa uzrastom i potrebama - smatra Tišma.

Prvaci ne znaju da drže olovke

Dečji psiholog Branka Tišma upozorava da zbog često držanja mobilnih uređaja i upotrebe samo palčeva prilikom igranja igrica može doći do deformiteta šaka, ali i nepravilne upotrebe pribora za pisanje i crtanje.- Kada dete sa četiri godine nauči da drži telefon, igra igrice i to radi svakodnevno bez vremenskog ograničenja, to ne može proći bez posledica. Pa imamo situaciju da sve više prvaka kada krene u školu ne zna kako se drži olovka, kako treba da se piše. Slažem se da to treba da ih uče učitelji, ali pravilno držanje čaše, viljuške, kašike, olovke, vezivanje pertli, to mislim da je osnovno znanje koje se stiče mnogo pre škole, a koje današnja deca, ali i roditelji sve manje praktikuju - kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, svi ti uređaji su veliki problem i izuzetno negativno utiču na decu.

- Svakodnevna upotreba ovih uređaja u ranom detinjstvu dovodi do slabog razvijanja intelekta, usporavanja motorike i pokreta, deca počinju da se otuđuju ne samo od vršnjaka već i od svoje okoline, zaborave kako se igra, druži, nekada i kako se ponaša. Što zaista nije nimalo bezazlena stvar. Zato deca mlađa od dve godine nikako ne bi trebalo da provode vreme ispred televizora, računara, tableta ili "pametnog telefona", dok bi deci predškolskog uzrasta vreme provedeno sa mobilnim uređajima trebalo da se ograniči na jedan sat - savetuje naša sagovornica.

Roditelji, oprez!

Sa njom je saglasan i psihoterapeut iz savetovališta "Entera" Marko Braković. On ističe da sa napredovanjem tehnologije i interneta raste i zavisnost i da roditelji moraju biti oprezni koliko vremena deca provode uz mobilne uređaje.

- Aktivna upotreba mobilnih tehnologija se ne može više izbeći i ta priča je odavno završena. Ali prerana ili preterana upotreba može lako da se pretvori u zavisnost i roditelji moraju da obrate pažnju. Pogotovo kod dece od pet ili četiri godine, jer su zaista mali za učestalo korišćenje telefona ili računara. To nije baš bezazlena stvar i može da izazove ozbiljne probleme u socijalnom i psihološkom razvoju deteta - naglašava Braković.

#Dete

#Mobilni telefon

#Srbija

#psihologija

#tehnologije

'