AKTUELNO

Sirijac je na Tviteru objavio apel za pomoć nakon nestanka ćerke.

Jedan Sirijac je na Tviteru objavio poziv u pomoć u potrazi za petogodišnjom kćerkom Alsom, za koju tvrdi da ju je hrvatska policija uzela nakon što su iz Bosne i Hercegovine prešli hrvatsku granicu.

Aktivisti iz grupe "Are You Syrious" objavili su da potraga za petogodišnjom devojčicom traje danima.

Samohrani otac iz Sirije rekao je aktivistima da je Alsina majka preminula, a da su njih dvoje pobegli od rata u nadi da će na evropskom tlu pronaći sigurnost. Iz organizacije ističu da fotografije devojčice objavljuju nakon izričite molbe njenog oca, koji očajnički pokušava da sazna bilo kakvu informaciju o tome kako je i gde je njegova kći, piše Indeks.

NAKON DVA DANA HODANJA STALI SU DA KUPE HRANU

Pre otprilike 12 dana zajedno s još jednom porodicom izbeglica iz Iraka ušli su u Hrvatsku. Nakon dvodnevnog hodanja bili su gladni i iznemogli. Alsa je čekala s drugom porodicom, a njen otac ušao je u prodavnicu da kupi hranu i vodu. Policajci su ga zaustavili, strpali u automobil i odvezli natrag u BiH, ignorišući njegove molbe da se vrate i pronađu malenu Alsu.

Pritom su mu, kako on tvrdi, kao i mnogima pre njega uzeli novac i razbili telefon. Uništeni mobilni bio je i jedini način da ponovo stupi u kontakt s porodicom s kojom bi i dalje mogla da bude njegova ćerka.

Sve je prijavio bosanskoj policiji koja je obećala da će kontaktirati hrvatsku vlast, ali sudbina devojčice i dalje nije poznata.

- Otac je u jako lošem psihičkom stanju i osim što želimo da nađemo devojčicu, brinemo se i za njega - rekla je Alma Pezerović, koordinatorica organizacije "Save the Children" koja radi s izbeglicama na terenima u Bosni i Hercegovini.

POLICIJA ODBACUJE TUŽBE: NIKADA NISMO BILI U TOJ PRODAVNICI

MUP se oglasio povodom navoda da je sirijski migrant razdvojen od svoje petogodišnje ćerke u Hrvatskoj i poslat u BiH.

- Nakon javne objave podataka i medijskih zahteva, policijski su službenici pristupili proveri iznetih navoda, i u dosadašnjem postupanju utvrdili kako su iznete koordinate o mestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac - odgovorili su iz PU ličko-senjske, prenosi Večernji.

- Netačni su navodi o postupanju u navedenoj prodavnici budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuje i osoblje iste. U navedenoj prodavnici prema izjavama zaposlenih nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznetim objavama - kažu u policiji, dodajući da nemaju službenu prijavu nestanka deteta niti tačne identifikacijske podatke, što u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje.

Oni dodaju kako su podatke koji su im dostupni "prosledili svim relevantnim organizacionim jedinicama kako bi bili na oprezu".

#Hrvatska

#Migranti

#Sirija

'