AKTUELNO

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović kaže da je digitalizacija jedan od najvećih prioriteta naše države, u čemu je najznačajnija digitalizacija javne uprave koja već, kako ističe, pruža bolje usluge građanima i privredi.

- Prethodnih godina je dosta učinjeno da se sistem digitalizuje, a postoje dugoročni planovi kako da se naš sistem unapredi. Elektronska uprava je moćan alat u borbi protiv 'sive zone' - rekao je Mladenović na TeleGroup Infosec konferenciji u Belom dvoru, organizovanoj uz podršku Fondacije za obrazovanje prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića.

Prema njegovim rečima, Srbija i Grad Beograd užurbano rade na povezivanju podataka svih državnih organa.

Foto: Grad Beograd

- Od 1. januara 2019. godine uvodimo potpune elektronske poreze na imovinu, a od 1. oktobra ove godine krenuće program poreskih podsticaja za sve preduzetnike - izjaivo je Mladenović, dodajući da se akcenat stavlja na mlade ljude koji prvi put osnivaju kompaniju, i koji će prve godine rada biti oslobođeni poreza i doprinosa.

Mladenović je rekao da Grad Beograd ima otvorene podatke, a kao primer je naveo javni prevoz i podatke sa portala koji se odnose na linije gradskog prevoza, red vožnje, cene karata, stajališta, daljinar, trase, parkirališta i servisne informacije.

Foto: Grad Beograd

Naveo je i da je u ovoj godini Gradska uprava drugim institucijama uputila 5.234 zahteva i obradila 27.901 predmet.

- Što se tiče Kataloga elektronskih usluga, Grad Beograd ima 123 usluge koje pruža 18 organizacionih jedinica. Te usluge su namenjene građanima i privrednim subjektima - istakao je Mladenović.

#Andreja Mladenović

#Digitalizacija

'