AKTUELNO

Šteta od sajber kriminala iznosi 600 milijardi dolara godišnje u svetu, i ta suma je svake godine veća, ukazala je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da tehnologija na dnevnoj osnovi brzo napreduje i da zato moramo konstantno da razvijamo sposobnost odgovora na bezbednosne izazove.

Srbija je, naglasila je, spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti.

Brnabić je, na otvaranju konferencije o viskotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti "Poveži se sigurno", ponovila da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade, ali i primetila da pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona donosi i set novih rizika sa kojima moramo da se suočimo.

U tom smislu, navela je da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo - za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje u MUP-u za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Navela je i podatak da je prve godine bilo 19 prijava, da bi taj broj rasta godinama, pa je prošle godine bilo više od 2.000 prijava.

- MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber kriminala i to najbolje govori o rešenosti Srbije da se bori protiv toga - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da srpski MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala, sa Interpolom, Europolom i regionalnim organziacijama, kao i to da Srbija u oblasti informacionoh bezbednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Saveta Evrope i međunarodnim standardima.

Podsetila je da je, između ostalog, doneta Startegija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine čime je ispunjena obaveza u procesu pristupanja EU, da je 2016. usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, a u okviru RATEL-a formirana služba informacionu bezbednost i tehnologije, koji je deo međuanrodne organziacije za saradnju u toj oblasti.

To, naglašava, govori da je Srbija spremna da se suoči da izazovima u oblasti informacione bezbednosti i da borbu protiv visokotehnološkog kriminala vodi sa vodećim evropskim zemljama.

- Srbija je posvećena svim oblicima digitalizacije i nastavićemo da ulažemo u to, kako bismo iskoristili sve prednosti doba u kome živimo, a sa druge strane, ponosna sam što se aktivno borimo porotiv svih pretnji i što smo svesni svih pretnji i što smo dovoljno rano počeli protiv toga da se borimo - rekla je premijerka.

Navela je da je država posevćena bezbednosti građana, kao i privrede i društva u celini, u svakom prostoru, pa i on-lajn.

#Ana Brnabić

#Digitalizacija

'