AKTUELNO

Kako ističe ministar, procedura zahteva do kraja godine obuku svih nastavnika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je u toku procedura uvođena elektronskih dnevnika u sve škole u Srbiji.

Šarčević je, odgovarajući na pitanja novinara u gimnaziji “Patrijarh Pavle”, istakao da je uvođenje elektronskog dnevnika u Hrvatskoj, koja ima duplo manje škola i znatna sredstva iz EU na raspolaganju, trajalo pet godina, dok je u Srbiji u prvoj godini to urađeo uz donaciju Samsunga i uvedeno u 600 škola, koje su bile spremnije.

Kako je dodao, pre godinu i po dana, škole su se opirale, jer mnoge kolege još nemaju osnovnu digiatlnu pismenost, ali da se to prevazišlo.

- Ove godine uvodimo u ostalih 1.200 škola i u toku je ta procedura - rekao je Šarčević.

Naveo je procedura zahteva do kraja godine obuku svih nastavnika.

- To će se i desiti, za to imamo sredstva - rekao je Šarčević i dodao da Ministarstvo telekomunikacija intenzivno radi na uspostavljanju mreže, kao i da se radi na nabavci opreme.

Dodao je da je mali problem zbog “roditeljskog modula”, koji će, kaže, biti dostupan za sedam dana, zbog potrebe da se poverenci za zaštitu podataka da nema problema.

Kada je reč odrugom stranom jeziku, koji se sada ocenjuje opsino, a ne više ocenama, kao ranije, Šarčević je rekao da će biti izmenjen Zakono osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kako bi se ponovo uvele ocene.

- To je bio pokušaj u sistemskom zakonu, da se jezik ne uči za ocenu, jer se on i ne uči za ocenu, već za standard jezika, jer u inostranstvu traže određen nivi. Niko nije ukunuo jezik, milisli smo da je ovo pametnije. Shvatili smo deca i nastavnici više vole ocene. A šta ćemo kad dođemo do eksterne mature, videćemo da li te ocene vrede toliko - rekao je Šarčević.

#Mladen Šarčević

'