AKTUELNO

Ministar prosvete Mladen Šarčević, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da je Srbije uzela prioritetnu ulogu kada su odnosi između Kine i zemalja na pojasu i putu 16+1.

- Uzeli smo prioritetnu ulogu kada god su odnosi između Kine i zemalja na pojasu i putu 16+1. Već tri konferencije koje smo imali u Pekingu, u Novom Sadu je bila prošle godine, i ove godine je bila u Šen Ženu, odmah posle ministra Kine govori ministar Srbije, i imamo jako dobru saradnju koja je stalno u usponu - rekao je Šarčević.

Kako kaže, ono što je jako važno je da se sada ta saradnja ogleda i u univerzitetskom delu, i dodaje da se u preko sto škola uči fakultativno kineski jezik.

- Dve gimnazije ga imaju kao redovan jezik, to su Filološka gimnazija u Karlovcima i Beogradu, kao i naša tri velika Univerziteta, na kojima postoje katedre za kineski jezik, sa brojnim lektorima. Već je u Kini moda da se na više univerziteta radi srpski jezik - rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, kod Kineza je čak i veće interesovanje nego što možemo i da zamislimo.

- Mislim da se i kod nas ta svest polako budi, evo već je u Smederevo zainteresovanije nego drugi gradovi. Ono što je jako važno, mi imamo šta da naučimo od njih a i oni od nas. Jako su zainteresovani za fakultete za sport i dobrodošli su jako naši treneri - rekao je ministar.

Kako kaže, u maju su u Kini otvorili tri velika srpsko-kineska centra gde će se sve dešavati i raditi uz njihovu veliku pomoć.

- Imamo dva velika sajma, ako svaka zemlja tamo dobije devet kvadrata, Srbija dobije devedeset. Drugo, mi smo radili ozbiljne kataloge sa 24 akreditovana programa. Imamo i veliki broj stipendija koje Srbija nudi. Godišnje radimo do 20 projekata i oni su iz godine u godinu sve veći. Ja sam ih izazvao i na megdan na polju informatike - rekao je Šarčević.

On je rekao da oni jako insistiraju na dolaženju stranih studenata.

Foto: TvPink Printscreen

- Kina nam je jedan od prioriteta, a oni nas doživljavaju kao vrhunske prijatelje. Pokrenuli smo veliki program „Studiraj u Srbiji“. Pregovaramo oko građenja novih univerziteta. Imamo visokokvalitetne fakultete i imamo šta da damo. Treba da donesemo nove standarde. Novu infrastrukturu. Porek Kine interesantne su i Turska i Grčka - rekao je Šarčević.

Na pitanje o društveno-korisnom radu, o kome se dosta polemisalo početkom ove školske godine, ministar je podsetio da je to bilo oduvek i da je on koristan i višestruko poučan.

- Mislim da je to potpuno vaspitno. Imate kada đak kasni i dobije neopravdani, mi smo napravili akciju da popravi to sve tako što će da uradi nešto korisno i dobro za društvo. Mogu da nauče šta bi bilo dobro - rekao je Šarčević.

Kako kaže, postoje i teže povrede, ali dodaje da je za njih nadležna policija.

- Ovde ima za cilj da dete pametno shvati neke poruke, da se pametni resetuje. Imamo đačke zadruge - rekao je ministar.

#Kina

#Mladen Šarčević

#Obrazovanje

#Srbija

'