AKTUELNO

Hrvatska radio televizija pre četiri dana ozloglašeni ustaški logor za decu u Jastrebarskom nazvala je domom za ratnu siročad.

Obnova fašizma se pojačala u Hrvatskoj u poslednje vreme i posebno je dirljiva situacija sa Jastrebarskim, jer su u ovom logoru stradala deca, kaže istoričar Predrag Marković.

Foto: TV Pink

Preživeli dečji logoraš Gojko Rončević Mraović proveo je u ovom logoru period od juna do avgusta 1942. godine. Smatra da se negacija zločina dešava godinama i da su oni skrivani, ali su izložbama ipak dospeli u javnost. Pohvalio je Ministarstvo spoljnih poslova na čelu sa ministrom Ivicom Dačićem jer je pomoglo da se o istoriji govori.

Foto: TV Pink

Preživeli logoraš Jelena Radojčić Buhač kaže da je 21.000 dece ubijeno u logorima. Njen brat je zaklan kada je imao četiri godine, otac joj je ubijen maljem u 43. godini, sam je sebi kopao raku, a ubijen je jer je "dotrajao".

- Spavali smo na zemlji, bez pokrivača, nismo imali šta da jedemo, jeli smo dnevno po porciju nečega iz nekog kazana. Bake su vadile srž iz kostiju i to jele. Jedna Jevrejka je ubijena u mom prisustvu. Majci sam govorila po ceo dan da sam jako gladna, a onda sam vadila i jela mrvice iz njenog džepa - kaže Buhač.

Foto: TV Pink

Onda se, kaže, pojavila Dijana Budisavljević.

- Odvojila sam se sa bratom Ilijom od majke, a brat mi je nestao kasnije u Zagrebu. Odvojila sam se i od brata Živka i ostala sam sama. Na kraju svih muka saznala sam da me je spasla Dijana Budisavljević - ispričala je za "Novo jutro" Buhač.

Ona je zahvalila aktuelnom ministarstvu jer je priča o logorašima napokon pokrenuta.

- Imam 83. godine i neko bi se pitao zašto se tek sada pojavljujem da pričam o ovome. Tek danas se pokreće ova priča, a svih ovih godina se ćutalo - podseća Buhač.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Hrvatska

#Novo jutro

#logor

'