AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravila je danas u poseti Vršcu povodom 61. po redu manifestacije "Dani berbe grožđa" i tom prilikom najavila nova ulaganja u tom kraju, posebno kada je reč o vinogradarstvu.

Premijerka je sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović obišla vinsku ulicu i izložbu vina u holu Gradske kuće, a potom je zvanično zatvorila ovu tradicionalnu i značajnu turističko privrednu manifestaciju.

- U ovom trenutku se mnogo ulaže u južni Banat. Zajedno sa Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama dajemo subvencije za zasade, laboratorijsku analizu, opremu - rekla je Brnabić i dodala da Vlada radi na setu novih podsticaja koji se mogu očekivati od 1. oktobra.

Foto: Tanjug

- Dva važna projekta su opšta bolnica i poljoprivredna škola, ali ćemo nastaviti da ulažemo i u ono što je najvažnije za Vršac, a to je vinogradarstvo - rekla je premijerka i dodala da ju je posebno obradovalo to što ima sve više mladih profesionalnih vinara.

Istakla je i značaj privlačenja novih stranih investicija i podsetila da je Srbija prošlu godinu završila sa ukupnim prihodom stranih direktnih investicija od od 2,6 milijardi evra.

- Razgovarali smo kako da unapredimo proizvođače. Sa predsednicom smo razgovarali o svim projektima grada Vršca, o privredi, o budžetu. Jasna je podrška gradu - rekla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Premijerka se osvrnula i na značaj posete predsednika Vučića Republici Kini.

Foto: Tanjug

- Spremili smo ovog puta čak 11 ugovora za potpisivanje iz svih oblasti infrastrukture, ali i informacione tehnologije i digitalizacije. Značaj saradnje je i po pitanju Kosova - rekla je premijerka i istakla da je bitno što su sastanci sa predsednikom Kine postali učestali.

Manifestacija poznata u narodu kao "Grožđebal" ima dugu tradiciju, održava se svake godine, trećeg vikenda u septembru.

Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani "Kod dva ključa” 1857. godine.

#Ana Brnabić

#Vršac

'