AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je gostujući na TV PINK da država ima sredstava i da želi i hoće da pomogne deci koja ne mogu da se leče u zemlji.

Ovih dana Srbija se udružila kako bi se pomoglo malo Dušanu, koji je oboleo od karcinoma nadbubrežne žlezde i kome je neophodna pomoć lekara iz inostranstva. Država se takođe, kao i do sada uključila i u ovu akciju, i mali Dušan danas je stigao u Barselonu.

- Informacija od pre par sati jeste da je Dušan stabilno, njegov otac je sa njim, lekar koga sam zamolio, jedan od najuglednijih lekara u Španiji ga je obišao i lično sačekao. Sa njim su bili predstavnici naše ambasade. Tako da je taj deo prošao kako treba. I put i smeštaj u bolnicu - rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, danas je urađen jedan deo analiza prema kojima, ukoliko sve bude kako treba, trebalo bi sutra da se krene sa terapijom.

- Ovo je jedna stvar, za koju treba da razmišljamo samo u pozitivnom pravcu. Da Dušana i njemu slične ne opterećujemo sa nekim nepotrebnim stvarima. Da ih ne zloupotrebaljavamo. Ko može neka pomogne, a ko ne može neka ne odmaže. Država je u mogućnosti da pomogne. Imamo novac i deo tog novca želimo da pomognemo onima koji su u teškoj situaciji i kojima je pomož neophodna - rekao je Lončar.

On je rekao da je Dušan prošao kroz nešto kroz šta malo ko prolazi, i operaciju i hemoterapiju i sve, i kako kaže, nažalost mora ponovo kroz to da prolazi.

- 2012.godine, kada nije postojao budžetski fond, tada je otišlo 45-oro dece. 2017.godine, 614 mališana otišlo je u inostranstvo na lečenje, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 2014.godine, država je napravila i Budžetski fond. I od tada do danas 127 mališana je otišlo na lečenje i 241 uzorak je poslat na genetsko i metaboličko ispitivanje, koji nisu mogli da se urade kod nas u laboratorijama - rekao je ministar.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, to su deca kod kojih nije mogla da se uspostavi dijagnoza, ili je mogla da se uspostavi ali nisu mogli da se leče kod nas.

- Sama reč retke bolesti znači da se pojavljuju u jednom na milion dece ili ređe. I princip je da se oni okupe na jednom mestu, kako bi imali bolje lečenje i da bi se najbolje videli razultati. Za sve druge stvari koje nisu toliko retke, radimo u Srbiji. Klinički centar Niš sa najsavremenijom dijagnostikom, radi mnogo više stvari nego što je radio - rekao je Lončar.

On je rekao da najnoviju medicinsku tehniku imamo sada u Nišu, Kladovu i Kragujevcu, kao i da se ukidaju liste čekanja.

- To su činjenice. Oni što nas napadaju, a za njihovo vreme nisu mogli ni da okreče. Došli smo na dve milijarde dinara godišnje za lekove za obolele od retkih bolesti. Zahvaljujući predsedniku države i predsednici Vlade, koji su se dogovorili da 250.000 evra uplaćujemo sutra u Fond i biće prosleđena za još petoro dece. U situaciji smo. Možemo i hoćemo da pomognemo - rekao je Lončar.

On je pozvao roditelje koji imaju bolesno dete da dođu sa zahtevom u ministarstvo zdravlja, da podnesu zahtev.

#Bolest

#Pomoć

#Zlatibor Lončar

#deca

'