AKTUELNO

Iguman Sava Janjić zalaže se za nezavisno i celovito Kosovo, a sada kada je otkriveno da je 1999. godine za nedeljnik Vreme izjavio da su Srbi krivi za rat na KiM zbog "prekomerne upotrebe sile", pitamo ga može li posle svega da napiše Kosovo je Srbija?

Iguman manastira Dečani Sava Janjić zalaže se za nezavisno i celovito Kosovo, a protiv je ideje o razgraničenju sa Albancima. To ne treba da čudi jer je on još 1999. godine tvrdio da su upravo Srbi krivi za rat na Kosovu i Metohiji.

On je te godine u intervjuu listu Vreme tvrdio da su Srbi izazvali rat na Kosovu prekomernom upotrebom sile, optužujući Srbiju da je u Donjem Prekazu ubila albansku decu.

Godinu dana pre sukoba na Kosovu, u intervjuu Njujork tajmsu, Janjić je snažno podržao Haški tribunal.

- Kada bih video Miloševića u Hagu, bio bih srećan. Kada bi u Hag otišli i Mladić i Karadžić, to bi bio samo početak - rekao je.

Da podsetimo, Sava Janjić spada u red najžešćih protivnika predsednika Aleksandra Vučića. Zalaže se za celovito i nezavisno Kosovo, a protivi se ideji da Srbi dobiju bilo šta na KiM.

Pogledajte snimak AP-a iz 1999. godine.

Iguman Sava Janjić u poslednjoj deceniji nijednom nije izgovorio da je Kosovo Srbija, a kako stoje stvari, to neće učiniti ni po koju cenu.

#Kosovo

#Sava Janjić

'