AKTUELNO

Na spisku naoružanja kojim će u sledećih nekoliko godina biti opremljena Vojska Srbije nalazi se čak 95 tipova novog različitog oružja, a gosti Novog jutra složili su se da je stanje u kojem je prethodna vlast ostavila VS bilo užasno.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović rekao je za Novo jutro Televizije Pink da je opremanje i izgradnja sistema odbrane jedan dugotrajan i složen proces koji se bazira na nekoliko strateških dokumenata.

- Ti dokumenti su Strategija nacionalne bezbednosti, zatim Strategija odbrane, a oba ta dokumenta se donose na deset godina. Upravo je završena javna rasprava za Strategiju nacionalne bezbednosti iz toga proističe dugoročni plan razvoja sistema odbrane, u nacrtu dugoročnog plana razvoja sistema odbrane je predviđeno tih 95 novih i modernizovanih sistema naoružanja - istakao je Miloradović.

On je dodao da taj dokument donose odgovarajuća kompetentna tela Ministarstva odbrane, a da je za to zadužena Uprava za strategijsko planiranje sektora za politiku odbrane.

Foto: Printscreen

- Identifikuju se glavni scenariji ugrožavanja države Srbije i onda se identifikuje šta to vojska treba da ima od naoružanja, da bi imala odgovarajuće sposobnosti da n ate scenarije odgovori. To je jedan dugoročan proces - kazao je Miloradović.

Kako ističe program je ambiciozan i praktično svi složeni sistemi naoružanja i vojne opreme se ili modernizuju ili nabavljaju novi.

- Jako je dinamičan razvoj naoružanja vojne opreme u svetu, mi smo imali dug period zaostajanja. Doneli smo taj program koji je donekle izmenio strategiju razvoja tako da se ide ka bržim rešenjima, ka implementaciji postojećih tehnologija u nečemu čime smo već ovladali na širi spektar naoružanja. Unapređujemo širok spektar sposobnosti, počevši od najnižeg nivoa, u smislu unapređenja efikasnosti streljačke vatre i opšte efikasnosti borca pešadinca - istakao je Miloradović.

Prema njegovim rečima naši štabovi će raditi u digitalnom okruženju i znatno brže razmenjivati informacije.

Foto: Printscreen

- Širok je spektar poboljšanja sposobnosti naše artiljerije. Sva borbena oklopna vozila se modernizuju: tenkovi, borbena vozila pešadije.. Uvode se nove protiv oklopne rakete dometa pet i više kilometara. Najskuplja je sposobnost odbrane vazdušnog prostora koju smo mi rešili odgovarajućim ugovorima za nabavku i remont i modernizaciju lovačke avijacije - kazao je Miloradović.

General-major u penziji i bivši načelnik Vojne akademije Vidosav Kovačević rekao je da je poseta predsednika Srbije Vojnotehničkom institutu i drugim delovima namenske industrije pokrenulo mnoga pitanja i podsetilo na bogatu tradiciju.

Foto: Printscreen

- Mi smo bili došli do samog vrha u proizvodnji podmornica i mislim da se vraća to neko vreme i da država ponovo ulaže u tu “vojnu pamet” i ono što je dobro je što smo konačno zaokružili sistem vojnog školstva - ocenio je Kovačević.

General-major u penziji i opitni pilot Branko Bilbija povodom modernizacije opreme Vojske Srbije kazao je da je Srbija prošla period koji je bio užasan za sve vidove naših oružanih snaga.

Foto: Printscreen

- Ljudi su smatrali da nam nešto više nije potrebno, neko će da nas zaštiti, neka druga vojska će da nas brani, uvek sam govorio ako nemate svoju vojsku, plaćaćete drugu - ističe Bilbija.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Novo jutro

#Srbija

#Vojska

'