AKTUELNO

Radovi na rekonstrukciji Topličinog venca počeće 15. septembra, odlučeno je na koordinacionom sastanku svih gradskih preduzeća, ustanova i službi koje učestvuju u realizaciji tog posla, a kojim je predsedavao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Vesić je istakao da će u drugoj polovini septembra uslediti novi radovi na uređenju centralne zone grada, pa će potpuno biti rekonstruisana i popločana ulica Vuka Karadžića, od Carice Milice do Čubrine, kao i Topličin Venac od Čubrine do Pop Lukine, koja će postati pešačka zona i glavna veza Knez Mihailove sa Kosančićevim vencem i priobaljem.

- Potpuno će biti rekonstruisana Ulica carice Milice, od Topličinog Venca do Vuka Karadžića, kao i Ulica Topličin venac od Carice Milice do Čubrine, koje će dobiti kocku na kolovozu i ostaće kolske saobraćajnice - rekao je Vesić.

Foto: Promo

Prema njegovim rečima, paralelno sa uređenjem ulica, za proleće naredne godine priprema se i uređenje parka, za koji je idejno rešenje uradio poznati arhitekta Boris Podreka, i u kojem će se naći pet skulptura naše savremene skulptorke Olge Jevrić. Park će, dodaje, dobiti i novo dečje igralište, česmu, klupe i zelenilo.

- Kamena klupa, koja će pratiti ulicu Vuka Karadžića imaće, prema Ulici carice Milice postavljenu skulpturu, a prema Topličinom vencu česmu, dok će na određenim delovima biti u kamenu ispisani stihovi koje ćemo odabrati zajedno sa građanima. Pešačke staze biće urađene po uzoru na parkove u Beču i Parizu, od sitnog drobljenog kamena, 'terra battuta' - pojasnio je Vesić.

Foto: Promo

Kako je rekao, uređenjem parka i okolnih ulica, pešačka zona će dobiti deo "slagalice", koji je nedostajao da se spoje Knez Mihailova i Kosančićev venac sa priobaljem.

- To će, praktično, biti srce pešačke oaze, sa umerenim saobraćajem u Ulicama Carice Milice, Gračaničkoj, Ivan Begovoj, odnosno Čubrinoj, i Topličinom vencu ispod parka - istakao je zamenik gradonačelnika.

Foto: Promo

On je napomenuo da će radovi obuhvatiti i zamenu dotrajalih instalacija vodovodne i kanalizacione mreže, telekoma i toplana, novu rasvetu, kao i dodatno ozelenjavanje.

- Biće uređen čitav hektar, odnosno 10.000 kvadratnih metara javnih površina u centru grada. Novo kameno popločanje dobiće 6.000 kvadrata ulica, dok je park površine 4.000 kvadratnih metara - zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

#Rekonstrukcija

'