AKTUELNO

U Trsteniku je danas održana tradicionalna trka čamaca s motkom na Zapadnoj Moravi, čime je obeležena i završnica 22. manifestacije "Trstenik na Moravi".

Ova je trka ujedno i dokaz kako se čuva tradicija upravljanja čamcima motkom, a stariji stanovnici Trstenika pamte da se ranije jedino tako i moglo preko reke, dok je generacijama koje su dolazile ova vožnja uvek bila atrakcija koja se retko viđa.

Ipak, baš su mladi ove godine učestvovali u trci, pa tako Aleksandar Marković iz Trstenika kaže da je već nekoliko puta pobeđivao u trkama, da je odrastao na Moravi i da je vožnja čamca motkom veština koja se uči treningom.

Slično misli i Nikola Tomić. Kaže da je sve u veštini i sa malo snage, i da čamce uglavnom voze dobri poznavaoci Morave.

Aleksandar Ćirić, predsednik opštine Trstenik, rekao je za Tanjug da je cilj manifestacije "Trstenik na Moravi" da promoviše reku, običaje i tradiciju.

- U odnosu na prethodne godine, ovog puta je program još bogatiji Turistička organizacija se potrudila da ubaci još nekoliko disciplina, ali svakako je najbitnija tradicionalna trka čamcima s motkom - kaže Ćirić.

Osim trke čamaca, održžane su igre na vodi, čorbijada, takmičenja u pecanju, plivanju, kreativne radionice, brojni koncerti i pozorišne predstave.

#Morava

#Reka

#Trstenik

'