AKTUELNO

Direktor KCS Milika Ašanin ističe da tokom godine kroz Klinički prođe više od milion pacijenata, što znači da bi rekonstrukcija mnogo doprinela rasterećenju. Rekonstrukcijom će ova zdravstvena ustanova postati najsavremenija u Srbiji, ali i šire.

Prva odluka i zakon o izgradnji Kliničkog centra Srbije u tadašnjoj Skupštini Srbije doneta je čak 1973. godine. Radovi su počeli 1976. pa prekinuti 1980. Radovi su ponovo počeli 1983. do 1987, kada je završena Poliklinika sa samo dva sprata od ukupno 14. Od tada do danas Klinički centar bio je prepušten zubu vremena i propadanja, kaže za Pink direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

- Mnogo se radujemo rekonstrukciji - kaže Ašanin.

Objašnjava da je rekonstrukcija podeljena u dve faze. U prvoj će se graditi nova kula sa desne strane KC i podijum gde je sada Poliklinika Kliničkog centra. Očekuje se oko 86.000 metara kvadratnih prostora. U prvoj fazi predviđeno je oko 500 bolesničkih ležajeva, od čega oko 150 u intenzivnoj nezi i oko 50 u dnevnoj bolnici. Postojaće oko 20 najsavremenijih operacionih sala, potpuno završeno i centralizovano odeljenje za angiografska i dijagnostička snimanja, odeljenje nuklearne medicine, značajno proširena laboratorija i lekarske ordinacije, najavljuje Ašanin.

Foto: TV Pink

U KCS biće uloženo duplo više nego u KC Niš i Ašanin kaže da će zgrada “izgledati mnogo dobro” i da će značajno povećati nivo struke.

- KCS je bolnica svih građana Srbije. On u ovom momentu pruža oko 40 odsto svih zdravstvenih usluga u zemlji i svaki treći pacijent Kliničkog centra Srbije je iz unutrašnjosti. Ova modernizacija i proširenje kapaciteta zato će biti izuzetno važno, ne samo za građane Beograda, već i za građane cele Srbije - ističe Ašanin.

Godišnje se u KCS slije više od milion pacijenata i Ašanin ove brojke ocenjuje kao strašne.

- 90.000 pacijenata se bolnički leči, 60.000 operacija, 7.000 porođaja godišnje, mogli bismo još da nabrajamo - kaže direktor KCS.

Kada je reč o listama čekanja, Ašanin ne očekuje da će se one ugasiti povećanjem kapaciteta, podseća da ih ima svuda u svetu, ali ističe da očekuje da će liste postati realne i u razumnom vremenskom periodu.

Dok traju radovi, kaže, Klinički centar Srbije nastavlja neometano da funkcioniše.

Foto: TV Pink

- Po dobijanju građevinske dozvole za rekonstrukciju Centra, već pre godinu dana, ispraznili smo deo KCS koji će sada biti rekonstruisan. Potpuno smo uigrani u ovim uslovima, tako da početak rekonstrukcije i rad na rekonstrukciji neće ometati naš posao i rad sa pacijentima - kaže Ašanin.

Ugovor sa izvođačima potpisan je 24. jula 2018. godine i trenutno se priprema gradilište, kaže direktor Kliničkog.

- Ugovorna obaveza je 36 meseci - podseća Ašanin.

Pročitajte još: VUČIĆ: Na Kosovu 9. septembra hoću da razgovaram sa našim narodom - Hoću da bude zapisano u istoriji da sam pokušao da rešim taj problem

#Klinički Centar Srbije

'