AKTUELNO

U Sarajevu su se prvi put danas sastali gradonačelnici Beograda, Zagreba i tog grada, gde su razgovarali o unapređenju saradnje tri prestonice.

Gradonačelnici Sarajeva, Beograda i Zagreba - Abdulah Skaka, Zoran Radojičić i Milan Bandić su nakon sastanka istakli značaj ovog susreta, te da su se dogovorili da se tri prestonice povežu u zajedničku turističku rutu.

Naredna trilaterala, najavili su, biće održana u Beogradu, a zatim u Zagrebu, a gradonačelnici su izrazili želju da ovakvi susretu postanu tradicionalni.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kazao je da su se na zajedničkom sastanku složžili da je saradnja između Beograda, Sarajeva i Zagreba veoma važžna za sve.

Foto: Tanjug

- Stabilnost i red su značajni za sve nas, a u skladu s tim ćemo dalje raditi i usmeravati naše napore da se nađu rešenja koja će dugoročno omogućiti svima da žžive u blagostanju - kazao je Radojičić.

Složili smo se, kazao je, da je razvoj u svim oblastima, kao što je turizam, kultura, privreda ili sport, pođednako važan za sve nas.

- Želim da pošaljem poruku da je stabilnost i mir u regionu izuzetno značajan za sve nas i da će na kraju svaki građanin osetiti poboljšanje - kazao je Radojičić.

Prvi čovek Zagreba Milan Bandić je novinarima nakon sastanka rekao da svi očekuju da se širi dobra vibracija i da u toj saradnji ljudi pronalaze sreću za bolji život.

- To je naš cilj. Svih 19 godina sam se trudio da istrajem na tome - istakao je Bandić i najavio da će se beogradskim i sarajevskim kolegama sastati i pre naredne trilaterale.

Foto: Tanjug

Vreme je, kazao je, da Zagreb i Beograd nešto konkretno potpišu.

- Mi treba to zajedno da uradimo. To treba da bude naša misija. Sinoć smo imali dobru večeru na kojoj smo razgovarali, mislim da to treba češće da radimo - naveo je Bandić.

Prema njegovim rečima, ono što je zajedničko trima prestonicama su "prekrasni ljudi" koji očekuju više sarađe i bolji život u sva tri grada.

Domaćin ovog susreta Abdulah Skaka je istakao da je stabilnost glavnih gradova tri države preduslov i za stabilnost BiH, Srbije i Hrvatske.

Razgovaralo se, kaže, o turističkoj ruti koju će zajedno formirati s turističkim zajednicama, s ciljem da glavni gradovi budu povezani u zajedničku destinaciju.

Foto: Tanjug

- Pozvao sam gradonačelnike da budu deo i našeg velikog projekta, a to su zimske olimpijske igre za mlade, koje će biti održane 2019. godine, a koje realizujemo zajedno s gradom Istočno Sarajevo - rekao je Skaka.

Dodao je da Sarajevo, Zagreb i Beograd beleže rast turista, a turističko povezivanje bi produžilo boravak turista na ovim prostorima, posebno onih koji dolaze sa dalekog istoka.

- Naše turističke zajednice će jasno napraviti planove, a verujem da ćemo na sastanku u Beogradu krajem godine na samitu gradonačelnika potpisati takav dokument - kazao je Skaka.

Gradonačelnici na kafici na "Slatkom ćošetu"

Gradonačelnici Sarajeva, Zagreba i Beograda nakon prvog trilateralnog radnog sastanka i obraćanja medijima, uputili su se u laganu šetnju starogradskim jezgrom Sarajeva.Oni su na "Slatkom ćošetu" popili kafu, a gradonačelnik Zagreba je mimo protkola ušao u prodavnicu obuće u potrazi za popularnim "starkama". Delegacije su uživale u ugodnom danu dok su ih prolaznici pozdravljali.

#Beograd

#Gradonačelnik

#Sarajevo

#Zagreb

#Zoran Radojičić

'