AKTUELNO

U poslednjih šest meseci otkriveno je 3.500 slučajeva krađe struje, kažu u Elektroprivredi Srbije i upozoravaju da zbog neovlašćene potrošnje električne energije ne trpi samo EPS, nego i potrošači koji redovno izmiruju svoje obaveze.

Ljiljana Stevanović iz Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost u JP EPS kaže da je formiranjem nove službe pri Sektoru za podršku garantovanom snabdevanju značajno pojačana kontrola neovlašćene potrošnje električne energije.

- Cifra je impozantna, oko 3.500 je otkriveno za proteklih šest meseci. Cifra za prethodnu godinu je iznosila oko 8,5 miliona evra. Radom Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost svakako će nadmašiti taj iznos - rekla je Stevanović.

Kontrola, dodaje, svakako dovodi do veće naplate koja je trenutno najveća od kad postoji EPS i iznosi 100,51 odsto. Istakla je da je kontrola usmerena ka velikim potrošačima, a obuhvata redovnu kontrolu na terenu, "ad hoc" kontrolu i ozbiljan analitički rad.

Stevanović je upozorila građane da se na tržištu preko društvenih mreža plasira uređaj kojim se smanjuje merenje potrošnje električne energije čije je korišćenje, kako ističe, protivzakonito.

- Što se tiče samog Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost, mi se bavimo sprečavanjem zloupotreba i korupcije od strane zaposlenih, u ovom slučaju otkrivanjem zaposlenih koji učestvuju u vršenju neovlašćene potrošnje - rekla je Stevanović.

#Krađa

#Struja

'