AKTUELNO

Glavobolja, osip, malaksalost, temperatura i na kraju upala mozga. Sve su to simptomi virusa ZAPADNOG NILA koji su veoma slični gripu. Ovaj virus prenose komarci, a glavni nosioci su ptice koje u sebi imaju veliku koncentraciju ovog virusa.

- Četiri od pet osoba, 80 odsto slučajeva neće imati nikakve simptome niti znakove bolesti. Ovaj ubod komarca se ne razlikuje. Ovaj ubod se ne razlikuje od bilo kog drugog uboda komarca. Dvadestet odsto inficiranih će imati simptome slične gripu, komplikacije u vidu infekcija centralnog nervnog simptema, kao što je zapaljenje mozga i moždanih ovojnica - rekla je Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Foto: TvPink Printscreen

Veću predispoziciju za dobijanje težeg oblika bolesti imaju stariji od 50 godina, hronični bolesnici kao i ini sa slabim imunitetom.

- Nema specifične zaštite. Ukoliko dođe do komplikacija radimo hospitalizaciju - rekla je Tepavčević.

Foto: TvPink Printscreen

Ove godine umrlo je devet osoba, a samo je protekle nedelje izgubljeno četiri života. Stručnjaci kažu da ne treba strahovati, jer se prosečno samo kod jednog od 150 inficiranih javljaju komplikacije. Vakcina ne postoji, a na snazi su opšte mere prevencije.

Foto: TvPink Printscreen

SAVETI ZA PREVENCIJU:

- izbegavati mesta u kome se nalaze komarci, kao što su šume, poljane i reke

- ne boraviti na ovim mestima u vreme kada ih ima najviše, a to su svi u večernji sati i u sumrak

- oblačiti majice dugih rukava, kao i duge nogavice

- mazati se preparatima protiv komaraca

#Virus

#komarac

'