AKTUELNO

Američki kongresmen Ted Po predao je premijerki Srbije Ani Brnabić pismo u kom traži da Srbija objavi tajna dokumenta vezana sa suđenje i pogubljenje Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svetskog rata. Sagovornici "Novog jutra" slažu se da neke činjenice o smrti Mihailovića treba otkriti, recimo, misteriju njegovog groba.

Govoreći o navodnoj izdaji Draže Mihailovića, Titov unuk Josip Joška Broz kaže su česti pokušaji izvrtanja istorije, ali da se prava istina zna.

- Jedan američki kongresmen danas nam postavlja uslove. On nije ništa, ali slušamo to što nam Amerikanci naređuju, a onda sa druge strane poništavamo neke istorijske činjenice na kojima insistiraju Rusiji, jedna od njih je Kosovo - kaže Joška Broz.

Foto: TV Pink

Književnik i istoriograf Radovan Kalabić kaže da su Amerikanci učinili dostupnim ključni dokument iz 1946. godine u kojem pokazuju da su Englezi na prevaru kidnapovali generala Dražu Mihailovića i predali ga njegovom ratnom rivalu u Drugom svetskom ratu.

- Dokument je dostupan na internetu i prethodio je zahtevu američkog kongresmena Teda Poa da Srbija objavi tajna dokumenta vezana za suđenje i pogubljenje Draže Mihailovića - kaže istoričar za Pink.

Foto: TV Pink

Zahtev je, kaže, uljudno sročen i svako ko je mislio da će pitanje Draže Mihailovića kao prvog Hitlerovog protivnika u Evropi i najodlikovanijeg srpskog oficira, biti skinuto sa dnevnog reda, taj se, ističe, prevario, jer ovo pitanje nije samo unutrašnje srpsko pitanje, već i ono za koje su zainteresovane velike sile.

Foto: TV Pink

- Amerikanci po ovom pitanju pokušavaju da sa Srbijom zasnuju odnose sa širom osnovom. Američki predsednik Hari Truman posthumno je odlikovao Mihailovića, a jedan od razloga bio je spasavanje američkih pilota iz Pranjana. Ovo je i prilika da se otkrije puna istina o đeneralu i to u trenutku kada Madrid traži da se izmesti grob nacističkog zločinca Ante Pavelića, a mi, paradoks, ne znamo gde je grobno mesto prvog Hitlerovog protivnika u Evropi - kaže Kalabić za "Novo jutro".

Broz se slaže da treba saznati gde počiva Mihailović, ali se ne slaže da se to treba postavljati kao uslov u vremenu u kojem vlada ekonomska kriza.

- Ne treba da oko četnika, partizana i Draže zavadimo narod. Niko od njih više nije živ i ne treba da se svađamo oko tih stvari. treba da budemo toliko svesni da nam je budućnost važnija od prošlosti. Neka se prošlošću bave istoričari, a mi da se posvetimo našoj deci - kaže Broz.

Kalabić podvlači da zahtev Poa podrazumeva nove odnose na široj osnovi, ali i dostizanje punog antifašističkog i antinacističkog kapaciteta srpskog naroda u vremenu kada je na delu povampirenje ustaštva i kanonizovanje kardinala smrti.

- Ovo je prilika na koju srpski državni organi treba da odgovore pozitivno - kaže Kalabić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'