AKTUELNO

U Sremskoj Mitrovici je danas podeljeno 40 stanova za izbeglice, a ključeve im je uručio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je tom prilikom istakao da za njega lično ovaj dan ima posebnu simboliku i budi lepe emocije na veliku uspeh koji je postignut za kratko vreme.

Podsetio je da je kamen temeljac za izgradnju tih 40 stanova postavljen 17. marta prošle godine.

- Ovaj trijumf u građevinskom i urbanističkom smislu će omogućiti i nastavak gradnje ljudskih života na potpuno zdravim temeljima. Želim da ukažem da ovih 40 stanova predstavlja prve završene stambene jedinice iz Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa, i upravo zato sam ponosan na ovaj naš današnji uspeh - naveo je Dačić.

I ne samo to, istakao je Dačić i dodao da će ovi stanovi biti dati na korišćenje socijalno najugroženijem delu stanovništva, izbeglim sunarodnicima koji se suočavaju sa posebnim problemima i najtežim životnim izazovima.

Podsetio je da je izgradnja tih 40 stanova finansirana delom iz Fonda Regionalnog stambenog programa, u iznosu od 680 hiljada evra, a u velikom delu i iz, kako je rekao, velikodušnog doprinosa grada Sremske Mitrovice, kojem je Dačić izrazio posebnu zahvalnost.

Foto: Tanjug

Opština je, kazao je ministar, obezbedila zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu, ukupne vrednosti od oko 14,5 miliona dinara.

Podsetio je i da Potprojekt 2, čija realizacija je u toku, podrazumeva izgradnju 200 stanova u devet gradova.

- Ostali tipovi stambenih rešenja iz ovog potprojekta, koji je vredan nešto više od 13 miliona evra, skoro su u celosti realizovani - otkupljeno je 250 seoskih kuća u 20 jedinica lokalne samouprave, izgrađeno je 120 montažnih kuća u 28 jedinica lokalne samouprave i devet beogradskih opština, i isporučen najveći deo od 330 paketa građevinskog materijala - rekao je Dačić.

Govoreći o posvećenosti Srbije rešavanju izbegličkog pitanja, Dačić je rekao da je to pre svega jedan dugotrajan, mukotrpan i kompleksan proces.

Ali ne i, kako je istakao, nemoguć, i u prilog naveo danas podeljenih ključeva od 40 stanova u Sremskoj Mitrovici.

Foto: Tanjug

- Vlada Srbije ulaže značajna sredstva i napore kako bi pomogla svim raseljenim licima. To je složen zadatak, jer u Republici Srbiji boravi, osim izbeglica iz bivše SFRJ, preko 200 hiljada interno raseljenih sa Kosova i Metohije - ukazao je Dačić.

Istakao je da ne treba zaboaviti da obezbeđivanje stambenih rešenja nije samo po sebi dovoljno, cilj je da se obezbedi održivost Programa.

- Tu pre svega mislim na socijalne i ekonomske uslove za održivi povratak ili integraciju izbeglica u društvo i zato smatram veoma važnim da sve države učesnice Programa u potpunosti sprovode Sarajevski proces. Uspešna implementacija Programa i dobra saradnja zemalja u regionu još više daju na značaju Regionalnom stambenom programu. On prevazilazi državne granice i pokazuje da se saradnjom i zajedničkim trudom, ukoliko postoji volja, mogu naći održiva i trajna rešenja za potrebe izbeglih - kazao je Dačić, uz zahvalnost svima koji su, kako je rekao, prepoznali značaj Programa i doprineli njegovom razvoju i napretku, posebno istakavši značaj podrške Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a, Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju poverilačkim fondom.

#Ivica Dačić

#Stanovi

'