AKTUELNO

Ministar prosvete Mladen Šarčević, rekao je za Novo jutro televizije PInk da je autonomija visokog obrazovanja stvorila dimnu zavesu iza koje se krije šta god vi želeli, i kada god neko iz izvršne vlasti želi da pomogne i nešto uradi po tom pitanju, oni smatraju da krši autonomiju.

- Mi tražimo načine već više od godinu dana da pravno rešimo ovo pitanje. Autonomija visokog obrazovanja je stvorila dimnu zavesu iza koje se krije šta god vi želeli, i kada god neko iz izvršne vlasi želi da pomogne i nešto uradi po tom pitanju, spočitava joj se da krši autonomiju. Mi smo imali više takvih primera i država je u svim slučajevima izašla kao pobednik. Rešenje koje smo predložili jeste da se objedine u agenciju i obe škole su to prihvatile - rekao je Šarčević.

Kako je rekao, prvi zadatak je da se postavi privredno telo od eksperata iz oblasti finansija, ekonomije i prava, kao i da se utvrdi kakav kadar tamo radi, ali i da se provere tokovi novca.

- Na visokom obrazovanju imamo dve kategorije, to su visoke strukovne škole i univerzitete. U visokim strukovnim školama su direktori koji iznad sebe nemaju nikoga. Imaju savet koji je 80 odsto mogu sami da biraju. Tu se krije cela prevara o kojoj govorimo. Mi smo našli originalno rešenje koje ima za cilj da se ovaj model primeni u više slučajeva - rekao je Šarčević.

Kako je rekao, do kraja februara donećemo zakon koji će promeniti kompletnu paradigmu načina finansiranja visokog obrazovanja.

- Ovi najnoviji slučajevi su vrh ledenog brega, ali takvih ima još. Ići će jedna strukturalna promena svega toga. Demontiraćemo sistem i biće javan - rekao je ministar prosvete.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, redizajniraće se kadar kako bi bio jači i bolji.

- Direktora ću postaviti ja, ali će demokratski biti izabrani organi, u novom finansiranju država mora imati kontrolu i tačno će se znati ko i šta obavlja i koji su tokovi novca - rekao je Šarčević.

Kako je rekao, cilj je da se podigne novi kvalitet rada i da se obezbedi više para.

- Uradili smo niz stvari koje su bitne da se sistem uredi. Radimo novu strategiju i kreće da se formira širi tim po svim strukturama i za dva i po meseca osnovaćemo agenciju. Imamo mnogo posla. Donosimo nove zakone i dopunjujemo stare. Od jeseni krećemo punom parom - rekao je Šarčević.

Kako kaže, svako ima pravo da bude šta hoće i da bira čime će da se bavi, ali i da snosi odgovornost za to da li i koliko ima već tih radnih mesta.

- Uveli smo reformu gimnazije, a o novim modelima srednjih stručnih škola će se tek pričati. Radimo na novoj strategiji i novim kategorijama, srednje škole će morati da pretrpe određene izmene - rekao je Šarčević.

#Mladen Šarčević

#ministar prosvete

'