AKTUELNO

Radovi na projektu "Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine" započeti su danas u blizini Šapca, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da će taj projekat biti završen za 18 meseci.

Projekat predviđa rekonstrukciju nasipa duž tih reka u dužini od 16,1 km zaštitiće od poplava Šabac, okolna sela, poljoprivredne površine, infratrukturu i industrijsku zonu, što će omogućiti nove razvojne projekte u priobalju Save i Drine na području Mačve.

Početak radova je obeležen na lokalitetu Crpne stanice Kalenića Revenica.

Projekat se finansira iz evropskih IPA fondova u vrednosti oko devet miliona evra, a podeljen je na dva lota: Reka Sava (Šabac) lot 1: istočna zona deonica Drenovac - Čevrntija (oko 5,3 km) i reka Drina (Bogatić) lot 2: zapadna zona deonica Banov brod - Crna Bara (10,9 km).

- Hvala svima koji učestvuju u ovom projektu i nadam se da ćemo u narednih 18 meseci sve ovo realizovati da ne bismo opet imali poplave - rekao je Nedimović.

Kazao je da je na lokacijama Banov brod i Drenova Čevrntija 2014. možda bilo i gorih prizora nego u Obrenovcu.

- Ovde je bila odbrana najznačajnijih privednih, poljoprivrednih, ljudskih potencijala koji postoje nizvodno odavde i to su tačke koje su mogle da naprave najveće probleme da je došlo do prodora reke Save. Ljudi Savu često shvataju neozbiljno, ali ko je video kod Martinaca šta u forlandu uradi Sava i kako uđe u kuće, to su dramatično gore fotografije od svega što smo videli 2014. - podvukao je Nedimović.

Nedimović je zahvalio Evropskoj komisiji što je odvojila novac za projekat "Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine".

Ministar je izrazio nadu da su izvučene pouke nakon poplava 2014. godine i podsetio da je EK finansirala i projekte u Kolubari, Svilajncu i Paraćinu, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno dosta novca za Novi Pazar, Lučane, Aleksinac...

- Ove godine od međunarodnih finansijera, državnih budžeta i iz budžeta AP Vojvodine, imamo blizu 100 miliona evra koji se koriste za sistem zaštite i irigacione sisteme, za održavanje postojećih sistema. To je dovoljan pokazatelj koja lekcija je naučena - rekao je Nedimović.

Projektom upravljaju eksperti EU delegacije i Srbijavoda, koja je izradila tehničku dokumentaciju.

#Branislav Nedimović

#Sava

'