AKTUELNO

Ekstazi, MDMA, spid, kokain, LSD - ovo su droge koje se najviše prodaju na žurkama, a o njihovoj pogubnosti govori sve veći broj smrtnih slučajeva nastalih upravo nakon konzumiranja ovih opijata, kako u Srbiji tako i širom Evrope.

Mala Šakira Pelov (15) iz Engleske jedna je od žrtava prekomerne upotrebe ekstazija, narkotika koji je u Srbiji odneo živote mladih u samo nekoliko nedelja. Smrt njihove vršnjakinje iz Engleske dogodila se gotovo istovremeno, od korišćenja istih supstanci. Zašto? Ista je jedna stvar: nesvesni fatalnih posledica mladi se posle završetka školske godine okreću zabavi i često budu uvučeni u pakao droge koji ih ubije za tili čas.

Ovo je najužasnija fotografija na svetu i dugo smo razmišljali da li da je objavimo ili ne. Međutim, želimo drugim tinejdžerima i njihovim roditeljima da pokažemo šta se može dogoditi od samo jedne tablete. Naša Šakira se nikada neće vratiti kući. Ovo vrlo lako može biti i fotografija nekog od vas. Droge nisu zabava! One ubijaju ljude! Apelujemo na sve koji poseduju takve tablete da obaveste policiju od koga su ih nabavili. To nije cinkarenje, već spasavanje života. A ako uspemo da spasemo i samo jedan život, puno smo učinili - ovo su reči Šakirine majke, koja je uz to objavila sliku svoje ćerke iz samrtne postelje. U njoj je završila zbog ekstazija.

Foto: Pixabay.com

Iste noći, početkom jula, u Engleskoj je u bolnici završilo još troje tinejdžera. Kako je objasnila tamošnja policija, svi oni su uzeli ekstazi tabletu u obliku dečje igračke "lego duplo". U obliku dečjih igračaka ili heroja dečje mašte ove smrtonosne tablete najčešće se i prodaju. Kod nas su zabeleženi "minionsi", "supermen", "tesla"... I poslednji "red bul" koji je u smrt odveo mladog Jovana Paunovića (17). Menja se samo nekoliko supstanci, ali suština je ista - kobne posledice na organizam i neretko tragičan ishod.

Nekoliko dana nakon Jovanove smrti, devojka koja mu je spasavala život Mirjana Milić (21) preminula je, kako se sumnja, usled predoziranja.

Ona je, kako je ispričao njen otac, i ranije završavala u bolnici zbog droge. Takođe, najverovatniji uzrok smrti tinejdžerke Marije M. (17) kod Petrovca je, takođe, uzimanje prekomerne doze psihoaktivnih supstanci, kao i mladića Nemanje Šafarika (18) iz Bačke Palanke.

Leti za drogama najviše posežu

Prema rečima stručnjaka, mladi tokom leta imaju više vremena, opuste se, te bez razmišljanja posežu za pogubnim vidom zabave.

Prim. dr Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti i predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu bolesti zavisnosti, objašnjava da je korišćenje psihoaktivnih supstanci učestalije leti.

- Sigurno je da u je vreme raspusta, putovanja, letnjih festivala pojava uzimanja novih droga učestalija, jer mladi imaju više slobodnog vremena, putuju, druže se i spremni su da eksperimentišu - kaže dr Kovačević.

Foto: Wikipedia

Upravo su zbog toga i pojačane aktivnost NVO Prevent, Re-Generacija i drugih koje na licu mesta, recimo sada na Egzitu, prilaze mladima, daju im korisne informacije o rizicima uzimanja droga i savetuju ih šta učiniti kada dođe do ugrožavanja zdravlja i života.

Osim osnovnog problema konzumiranja psihoaktivnih supstanci, dr Kovačević ističe da mladi tablete jako često kombinuju s alkoholom, što povećava šansu smrtnog ishoda.

Doktor Ljubiša Radivojević, specijalista kliničke biohemije, objašnjava za "Blic nedelje" da se uzete psihoaktivne supstance mogu pronaći u urinu, pljuvački, znoju, krvi, ali i korenu dlake.

- Prema našem dosadašnjem iskustvu, pet najrasprostranjenijih droga na teritoriji Srbije su marihuana, ekstazi (MDMA), amfetamin (spid), heroin i kokain. Vreme zadržavanja ovih psihoaktivnih supstanci u biološkom materijalu je različito. Kada je marihuana u pitanju, jedan džoint u proseku može da se otkrije između tri i sedam dana - objašnjava dr Radivojević.

#Britanija

#Droga

#Smrt

'