AKTUELNO

Odlazećoj ambasadorki Australije u Srbiji Džuliji Fini danas je priređen svečani prijem kao znak zahvalnosti za doprinos i očuvanje kulturnog nasleđa Srbije i ekonomsko osnaživanje žena.

Domaćin svečanosti bio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je zbog velikog doprinosa ambasadorke Fini rekao da će podneti predlog komisiji da ambasadorka postane počasna građanka Beograda.

Vesić je rekao da je Fini uradila mnogo više od onoga što se smatra obaveznim ambasadorskim dužnostima, te da je suštinski već postala Beograđanka.

Ona je radeći na promociji kulture i običaja Srbije, dodaje on, omogućila da i Srbi vide šta imaju, a nisu pokazali svetu.

- Većina građana Srbije ne zna koje vrednosti imamo, koje su vrste ćilima i naše rukotvorine i to je bila njena uloga, ona je pokazala da joj je stalo i uradila je mnogo više od onoga što je obaveza ambasadora, to je bilo od srca - rekao je Vesić i dodao da će, ukoliko njegov predlog bude usvojen u Skupštini grada, ona i formalno postati Beograđanka, iako to suštinski već jeste.

Vesić je izrazio nadu da će ambasadorka i dalje raditi na promociji Srbije i srpske kulture i da će što češće dolaziti u Beograd, te da je njen odlazak službeni, ali ne i suštinski.

Ambasadorka Džulija Fini rekla je da su 4,5 godine koje je provela u Srbiji bile privilegija i da je vreme veoma brzo prošlo.

Ona je navela da je očuvanje kulture i istovremeno osnaživanje žena koje se bave ručnim radom i tako postaju ekonomski nezavisne važno za nju lično, ali i za vladu Australije.

Foto: Grad Beograd

- Osnaživanje žena nije samo politički korektno, već i ekonomski isplativo. Ja dolazim iz mlade i daleke zemlje i kulturno nasleđe Srbije za mene je bilo fascinantno, sve ovo je bilo izuzetno putovanje - rekla je Fini i dodala da će sa sobom poneti deo Srbije, a deo sebe ostaviti u našoj zemlji.

Ambasadorka je kroz svoj rad blisko sarađivala sa Udruženjem Etno mreža, nacionalnom strukovnom organizacijom koja okuplja žene koje se bave rukotvorinama, a predsednica tog udruženja Violeta Jovanović rekla je da će ambasadorka biti upamćena kao anđeo sa zlatnim srcem.

Ona je navela da su žene sa kojima je radila predložile da se Ministartstvu spoljnih poslova pošalje molba da ambasadorka Fini ostane u Srbiji, te da to najbolje pokazuje kolikom će broju ljudi nedostajati.

- Nedostajaće nam vaše iskreno interesovanje za srpsku kulturu i tradiciju. Vi ste organizovali više od 40 izložbi u svojoj rezidenciji za ambasadore i druge goste, prva ste ambasadorka koja je posetila Stapar. Nedostajaće nam vaša porodica,vaš šarm, humor i neprestani entuzijazam - rekla je Jovanović.

Ambasadorka je od Udruženja Etno mreža dobila i orden za promovisanje tradicije i održanje kulture Srbije.

Poseban doprinos ambasadorke Fini je i revitalizacija staparskog ćilima, koji je sada, pored pirotskog, deo kulturnog nasleđa Srbije i koristi se kao zvanični državni poklon.

Ona je takođe zaslužna za uspostavljanje saradnje između Stapara u opštini Sombor i Pirota, a gradonačelnici ta dva mesta istakli su da je ambasadorka uvek dobrodošla, te da bi se staparski ćilim mogao nazvati i "Džulijin ćilim".

#Australija

#Goran Vesić

'