AKTUELNO

Svaki drugi službenik smatra da ima prostora za poboljšanje uslova za rad, a žene su generalno zadovoljnije poslom u MUP-u od muškaraca, dok su najzadovoljniji oni sa visokom stručnom spremom.

Više od polovine službenika u 27 policijskih uprava u Srbiji, tačnije 52,4 odsto, zadovoljno je uslovima rada, a ukupno nezadovoljstvo smanjeno je za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Strukovnog udruženja policije "Arčibald Rajs".

Nasuprot tome, procenat nezadovoljnih ispitanika je 28,1 odsto, dok je 27,5 odsto anketiranih službenika ni zadovoljno ni nezadovoljno.

Najavljenim povećanjem plate od 10 odsto od januara sledeće godine zadovoljno je 82,7 odsto ispitanika. Svaki drugi službenik smatra da ima prostora za poboljšanje uslova za rad, a žene su generalno zadovoljnije poslom u MUP-u od muškaraca, dok su najzadovoljniji oni sa visokom stručnom spremom.

Kao najveće zamerke pri uslovima rada ispitanici su naveli mali broj i neispravnost ručnih radio stanica, ali su izneli i primedbe na račun higijenskih uslova u pojedinim upravama.

Što se tiče novih uniformi za policiju, predsednik Glavnog odbora udruženja Boban Pavlović rekao je da je većina zaposlenih zadovoljna, a da su oni koji nisu zadovoljni imali sugestiju da bi trebalo bolje opremiti i policijske službenike koji obavljaju posao u civilu. On je poručio da je ministarstvo najavilo nabavku opreme i za zaposlene na tim pozicijama.

Upitani koja je visina plate kojom bi bili zadovoljni, 38,7 odsto zaposlenih reklo je da je to između 80,000 i 100,000 dinara, 38,2 odsto bi bilo zadovoljno sa platom od 60,000 do 80,000, a tek oko 9 odsto je zadovoljno platom do 60,000 dinara.

Sveukupnim reformama u Ministarstvu unutrašnjih poslova zadovoljno je 39,9 odsto ispitanika, navodeći da vide pozitivne promene, ali da stanje nije idealno, a rezultati istraživanja pokazali su i da skoro svaki drugi službenik smatra da se u policiju ulaže više nego ranije.

Predsednik Strukovnog udruženja policije Nenad Ljubišić rekao je da je cilj istraživanja bilo ispitivanje percepcije službenika o sprovedenim reformama, njihovim stavovima o povećanju plata, novim uniformama i vozilima, a da su rezultati pokazali jasne pomake u odnosu na prošlu godinu.

#MUP Republike Srbije

'