AKTUELNO

Koordinatorka Sigurne kuće ističe da je važno promeniti svest ljudi, da nasilje mora prestati da bude tabu tema, te da se sudske procedure moraju maksimalno ubrzati, kako bi procesi došli do svog cilja.

Od početka godine u Srbiji su u porodičnom nasilju nastradale 24 žene. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da se ne seća da je ikada ovoliko žena ubijeno u kratkom vremenskom periodu.

- Postavlja se pitanje šta se dešava, ali niko nema odgovor. Među ubijenima je šest majki koje su, u dva slučaja ubile ćerke, a u četiri sinovi. Bilans je stravičan - kaže Stanojević, dodajući da su se od 24 žene samo četiri obraćale institucijama za pomoć.

Kao društvo smo, kaže, zakazali odavno i nasilje u porodici je oduvek tabu tema. Mnoge žene, kaže, ne govore o nasilju iz različitih razloga.

Foto: TV Pink

Advokat Jovanka Zečević kaže da je veliki problem u osvešćivanju ljudi, te da je važno ne čekati drugi šamar, već reagovati istog momenta.

Dešava se, kaže, da iz straha, sramote, ekonomske zavisnosti, žene prećute nasilje.

- Zakon je omogućio instrumente, ali mislim da je pomoć centrima za socijalni rad neophodna, budući da odatle kreće ceo proces - kaže advokat, dodajući da bi procesi morali biti brži.

Foto: TV Pink

Stanojević se slaže da je sudska procedura izuzetno spora i da vremenom počinje da gubi svrhu.

- Žrtve stalno nešto čekaju: čekaju zabranu prilaska, čekaju poveravanje dece, pa procesi, Centar za socijalni rad, žalbe... Sve se dovede do beskonačnosti. Moramo sve drugačije regulisati kako bi imalo svoj cilj - kaže koordinatorka Sigurne kuće.

Foto: TV Pink

Postavlja se veliko pitanje, kaže Stanojević, šta raditi kada nasilnicima istekne mera zabrane prilaska.

- Nasilnik se vraća kući u kojoj je žrtva! Šta raditi u takvim slučajevima? Treba čekati podelu imovine koja tek dugo traje - kaže koordinatorka Sigurne kuće za Pink.

#Novo jutro

#Porodično nasilje

#Vesna Stanojević

'