AKTUELNO

Verovatno 'najsrspkiji' grad u Rusiji je gradić Kjahta, a na proslavi godišnjice osnivanja, kao izraz poštovanja i zahvalnosti osnivaču — grofu Savi Vladislaviću — istaknuta je i srpska zastava.

Ruski grad Kjahta proslavio je 290. rođendan. Ono što je interesantno jeste da je ovaj grad osnovao Srbin grof Savo Vladislavić.

Zahvaljujući njemu 1728. godine sklopljen je sporazum kojim je granica između Rusije i Kine pomerena za sto kilometara u korist Rusa. Upravo na ovoj granici grof Vladislavič postavio je kamen temeljac za grad koji je po Svetoj Trojici i Svetom Savi nazvao Troickosavsk.

Od 1934. ovaj grad poznat je pod imenom Kjahta, nalazi se na granici Rusije i Mongolije i protekle nedelje proslavio je 290 godina postojanja.

Foto: TV Pink

Svečanosti je prisustvovala glavna urednica srpske redakcije "Sputnik" Ljubinka Milinčić. Prvi put u Kjahti bila je pre pet godina, zajedno sa potpmkom Save Vladislaviča.

- Bili smo prvi Srbi posle Save Vladislaviča koji smo kročili na tle ovog grada. Dočekali su nas veličanstveno i prijateljski. Fasciniralo me je da svi koji žive u Kjahti znaju ko je grof Savo Vladislavič - priča Milinčić, dodajući da je ljubav prema Srbiji ogromna.

Kako kaže, nagrađena je jubilarnom medaljom koja se daje za zasluge, a njena je, kako kaže, ta što je pisala o Savi Vladislaviču i gradu Kjahti.

- Oni su pre svega zahvalni Vladislaviču, samim tim i svakom Srbiju koji poseti njihov grad - rekla je Milinčić za "Novo jutro".

Urednica "Sputnika" do detalja je ispričala kako je izgledala proslava godišnjice osnivanja grada, o njegovoj istoriji i planovima za izgradnju crkve koja će biti posvećena Svetom Savi o čemu detaljno možete pogledati u prilogu u dnu teksta.

#Ljubinka Milinčić

#Novo jutro

#Rusija

'