AKTUELNO

Više od trećine bi napustilo posao da brine o deci kada bi njihove partnerke bolje zarađivale.

Svaki 50. muškarac u Srbiji uzeo je odsustvo zbog odgajanja deteta, gotovo 90 odsto njih želi da provodi više vremena sa decom, a više od trećine bi napustilo posao da brine o deci kada bi njihove partnerke više zarađivale.

Na tribini o očinstvu koju povodom Dana očeva organizuje Udruženje građana "Gnezdo" predstavljeni su rezultati istraživanja "Images 2018" koje pokazuje i da 80 odsto muškaraca smatra da je njihova primarna uloga u porodici da zarade dovoljno novca za svoju decu, dok isto mišljenje deli polovina ispitanih žena.

Koordinator projekta Branko Birač rekao je da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena i da je, između ostalog, pokazano da samo 2,4 odsto muškaraca prisustvuje rođenju deteta, iako je oko 80 odsto njih redovno išlo na kontrole sa svojom partnerkom.

- Žene najčešće pripremaju obroke za decu, menjaju pelene i kupaju decu. Jedina aktivnost koju očevi obavljaju ili su obavljali više od majki je bila vezana za fizičke vežbe i igru sa decom izvan kuće - rekao je Birač predstavljajući rezultate i istakao da je zabrinjavajući i trend repatrijarhalizacije, pa žene češće od muškaraca izjavljuju da bi ostale kod kuće i ne bi radile kada bi njihov suprug dovoljno zarađivao.

Kada je u pitanju donošenje odluka koje su vezane za odgajanje dece uloga muškaraca i žena je jednaka, ali i dalje više od 40 odsto muškaraca smatra da je kuvanje i menjanje pelena ženski posao.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović podvlači ulogu očeva u odgajanju dece.

- Naš život ima tri dela - "moj tata je bolji od tvog", "ti to tata najbolje ne razumeš" i "moj tata je govorio". Porodica je zaista gnezdo gde ima topline, radosti, ali i briga i dilema. Nekada je porodica izvor nasilja i bola, kao psihijatar kada razgovaram sa pacijentima, uvek postavljam pitanje, da li ste željeno dete svoje tate i mame - rekla je ona.

Ona dodaje da je moderna žena došla do velikih postignuća profesionalno, ali da nije rasterećena "klasičnih" obaveza, kao što su kuvanje, održavanje kuče, briga o starijim članovima domaćinstva...

Kako kaže, veća uloga očeva je prilika da društvo bude modernije, da se majka rastereti i da razvija bolji odnos sa svojim partnerom.

Zamenik ambasadora Australije u Srbiji Glen Morison rekao je da ta zemlja ima korisne i striktne zakone kada je u pitanju roditeljsko odsustvo, kao i da se na nivou društva ohrabruje jednaka uloga majke i oca.

Morison navodi da je važno i da muškarci budu modeli jedni drugima, kao i da ličnosti koje utiču na javnost promovišu jednake uloge u odgajanju dece.

Psiholog Dragan Ilić kaže da su stereotipi štetni kako za muškarce, tako i za žene i podvlači rad sa mladima budući da su prisutni trendovi retradionalizacije uloga koja nas "vraća nekoliko koraka unazad".

#Bolovanje

#Muškarac

#Porodica

#Srbija

#deca

#porodilja

'