AKTUELNO

Ministar poljoprivrede istakao je da država lokalnim samoupravama daje logističku podršku, te da prve zaključke o posledicama elementarne nepogode očekuje na sednici Vlade u četvrtak.

Jutros u osam sati održana je sednica Koordinacionog tela za usmeravanje i usklađivanje svih aktivnosti vezanih za utvrđivanje obima i visine štete nastale kao posledice elementarne nepogode, rekao je za Nacionalni dnevnik Televizije Pink ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako kaže, izdat je nalog za izlazak ekipa na teren koje za cilj imaju procenu štete. Pojasnio je da je ovim država dala logističku podršku lokalnim samoupravama.

- Šaljemo ljude iz Kancelarije za javna ulaganja koji će na kvalitetan način pomoći građanima Petrovca na Mlavi, pre svega u selima Burovac, Busur, Krivije i gde god ima problema - kaže Nedimović.

Foto: TV Pink

Kaže da je oštećeno između 50 i 60 objekata, što delovanjem vode, što delovanjem blata.

- Od jutros su ekipe na brani Busur zajedno sa ekipama Srbija voda i intenzivno se radi na čiščenju korita kako bi se napravio protok u slučaju novih padavina - kaže ministar.

Sinoć je, kaže, na ovom području bilo dosta padavina, ali se situacija normalizuje i ministar očekuje da će Vlada Srbije u četvrtak doneti određene zaključke u pogledu lokalnih samouprava u kojima je bilo problema.

Kaže da su bili ugroženi objekti infrastrukture, kao i javni objekti poput škola, vrtića. Potrebno je, kaže, izvršiti i procenu štete na privatnim objektima i na poljoprivrednom zemljištu.

- To su četiri vrste objekata koji su bili ugroženi, a država će izaći sa svojim modelom kako će se pomoći lokalnim zajednicama - rekao je ministar.

Komisija će, kaže, obići svaku mesnu zajednicu i svaki oštećeni objekat će biti popisan.

- Nažalost, ovo nisu nove stvari za nas. U Petrovcu na Mlavi je pala rekordna količina padavina - čak 125 litara za sedam sati - kaže ministar.

Nedimović kaže da je u kontaktu i sa ostalim lokalnim samoupravama u kojima postoje oštećenja, kao što su Čačak, Aleksinac, Ljig.

- Razgovarali smo jutros sa ovim lokalnim samoupravama i sve će one naći mesto u okviru ovog programa - kaže ministar i podvlači da je veliki problem u nemarnosti u vezi sa atmosferskom kanalizacijom.

- Kanali koji se nalaze pored kuća zapušeni su na mnogo mesta i zbog tog nemara, sva voda i blato završavali su u privatnim objektima. Moramo da povedemo računa! - kaže ministar.

Foto: TV Pink

Kada je reč o osiguranju useva, Nedimović kaže da se mora promeniti svest građana, te da ne bi trebalo da se uvek oslanjaju na pomoć države.

- Moramo da prekinemo da razmišljamo na konvencijalan način i počnemo da osiguravamo ono što nam je važno - kaže Nedimović za Pink.rs.

Kada je reč o najavama protesta malinara za petak, ministar kaže da je iznenađen jerje svakodnevno u kontaktu sa udruženjima.

- Neće biti problema, jer država vodi računa o ovoj važnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Stanje na tržištu je teško i postoji poremećaj na svetskom tržištu. Srbija vodi računa o malinarskoj proizvodnji i učiniće sve da se izbori zajedno sa malinarima u ovom teškom trenutku - kaže ministar.

#Branislav Nedimović

#Petrovac na Mlavi

#Poplave

'