AKTUELNO

Apokaliptične scene nevremena u Srbiji su sve češće i na tome se neće zaustaviti.

Led i sneg u junu, pijavice i tornado koji nosi sve pred sobom.To su danas slike iz Srbije, kakve smo često gledali na kadrovima iz nekih prekookeanskih zemalja.

Apokaliptične scene nevremena u Srbiji su sve češće i na tome se neće zaustaviti.

Zoran Babić iz Centra za odbranu od grada RHMZ- a kaže da on za svojih 35 godina rada nije video ništa slično kao što je bilo ova dva dana u Šumadiji.

On objašnjava da se formirala, „superćelijska oluja, čija su posledice tako krupna zrna grada“, i da su oni registrovani u Srbiji tri ili četiri puta tokom leta.

- Takve ekstremne pojave moguće su na području Evrope, a intezitet zavisi od dva faktora - vlažnost i temperaturne atmosvfere. Na teritoriji Srbije registrovani su od 50 dana čak 38 dana registrovani su gradonosni oblaci, što je apsolutni rekord, a ekstremno jake pojave grada registrovane su i u regionu pa čak i u Austriji i Nemačkoj, gde je grad bio još razorniji.

Foto: Pixabay.com

Protivgradna odbrana dejstvuje na sve procese, a efikasnost se računa ukupno.U dve trećine slučaja se spreči, a u jednoj trećini priroda se pokaže baš moćna, kao što je juče bio slučaj kod Aranđelovca, Topole, Smederevske Palanke – kaže sagovornik.

Kroz nekoliko sati prema rečima meteorologa Đorđa Đurića palo 50 litara vode što je skoro pa prosečna mesečna količina padavina.

- Kanalizacija nije mogla da primi tu količinu vode pa je došlo do bujica. Sve se to dogodilo jer smo imali prisustvo ciklona, odnosno prisustvo niskog vazdušnog pritiska.- rekao je Đurić.

Kako je dodao maj i jun mesec su predviđeni za pljuskove i grmljavinom.

- Grmljavinske nepogode nisu svakodnevne, ali mogu se očekivati u budućnosti, do kraja sledeće sedmice možemo lokalno očekivati grmljavine, grad čak i jak vetar– rekao je Đurić.

Sa njim se slaže i kolega Nedeljko Todorović i RHMZ. On kaže da od maja do septembra naša klima podrazumeva pljuskove sa grmljavinom, i pojavu grada. On navodi da se ne može predvideti u danu da li će biti apokaliptičnih scena.

#Nevreme

#Oluja

#Srbija

'