AKTUELNO

Veoma promenljivo vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine zadržaće se do sredine naredne sedmice s tim da bi glavnina padavina bila u subotu i nedelju 16. i 17. juna, izjavio je meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

- Lokalno bi bilo velikih količina padavina, negde preko 30 litara po kvadratnom metru, a ponegde unutar te najjače padavinske zone čak i možda preko 50 litara po kvadratnom metru - rekao je Todorović.

Kiša je tokom današnjeg dana, kako je naveo, pala u svim krajevima Srbije, negde više negde manje, najviše u Pomoravlju,gde je prethodnog dana i noći palo preko 130 litara po kvadratnom metru.

- Tako da će narednih dana, do sredine naredne sedmice ukupna količina padavina biti oko prosečnih mesečnih vrednosti a u pojedinim mestima i dvostruko više - objasnio je Todorović.

Ova količina padavina ne bi trebalo da izazove veće probleme, rekao je napominjući da je moguće da u slučaju lokalno jačeg pljuska, neka manja rečica izađe iz korita.

- Generalno ne bi trebalo da bude ovakve nepogode koja je bila u sredu pre dva dana - zaključio je on.

Zbog pljuskova i grmljavina danas je na snazi žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije, dok je za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istočna Srbija na snazi narandžasti alarm, a u nedelju to će biti i u Banatu i Bačke.

Zbog pljuskova i grmljavina danas je na snazi žžuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije, dok je za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istocna Srbija pod narandžastim alarmom.

U narandžžasto su u nedelju "obojeni" i Banat i Bačka.

ŽŽuti meteo-alarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne.

U tom slucaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobicajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i žživotinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne držžavne služžbe.

RHMZ na svom sajtu upozorava i na značajan porast vodostaja na Mlavi u narednim danima.

RHMZ je upozorio i na topli talas koji predstoji u narednih pet dana na području Banata i Bačke.

- S obzirom na intenzitet i vreme trajanja prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanicna saopštenja o vremenu i prognozi vremena - navodi se u upozorenju.

#Kiša

#Vremenska prognoza

'