AKTUELNO

Objavljen je spisak ljudi koji će besplatno putovati!

Oko 13.500 korisnika penzija moći će ove godine da iskoristi pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku države u jednom od 24 srpska lečilišta, a iz kase Fonda PIO za to je izdvojeno 392,94 miliona dinara.

Konačna rang-lista je objavljena, a prvi korisnici koji se nalaze na njoj, kažu u PIO fondu, moći će ovo pravo da iskoriste kada komisija odredi u koje će ustanove korisnici biti upućeni na rehabilitaciju, a na osnovu iskazanih želja, i nakon što Fond sklopi ugovore o rehabilitaciji sa lečilištima.

Na oglas za besplatan oporavak podneto je oko 37.000 prijava, što je manje u odnosu na godinu lane, kada se prijavilo oko 40.500 građana. Za sve korisnike koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju, Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion i troškove prevoza.

Ugovorima sa svakom banjom pojedinačno biće preciziran obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, a to podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, sve specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Fond, takođe, snosi i troškove smeštaja pratilaca slepih lica i dece koja su ostvarila pravo na porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

Za desetodnevnu rehabilitaciju o trošku Fonda PIO ove godine mogli su da konkurišu korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, odnosno korisnici iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, a najvažniji uslovi bili su da njihova penzija nije viša od 24.980 dinara i da penzioneri ovo pravo nisu koristili u poslednjih pet godina.

U Fondu PIO ističu da je na redosled rang-liste uticala visina penzije, broj godina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć, ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo na porodičnu penziju ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalan život i rad.

Pre objavljivanja konačne liste, korisnici su imali pravo na prigovor, a u PIO fondu navode da su se najčešće žalili korisnici koji nisu priložili potvrdu o iznosu inostrane penzije, što je, kažu, obavezan deo dokumentacije, jer je ukupan iznos penzije najvažniji kriterijum za ostvarivanje ovog prava.

#Odmor

#Srbija

'