AKTUELNO

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević najavio je danas da bi Pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, čiji je cilj obezbeđivanje što većeg stepena bezbednosti mališana prilikom igre na otvorenom prostoru, trebalo da bude usvojen u junu.

On je na poslednjem okruglom stolu povodom javne rasprave o Predlogu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta održanom u Privrednoj komori Srbije, rekao da su njime propisani najsavremeniji standardi o tome kakva bi, primera radi, trebalo da bude podloga i sve sprave za igru, da bi se mogućnost povrede mališana svela na minimum.

Definisano je kako treba da izgleda oprema, od kog materijala i kako su ti delovi izrađeni, kako se postavljaju... Definisana je i podloga, odnosno, upijajući deo koji ublažava pad deteta sa određene visine - rekao je Starčević dodajući da sve mora da bude u skladu sa standardima, koji su preuzeti iz evropske prakse.

- Nakon donošenja pravilnika dečja igrališta se više neće praviti kako kome odgovara i na bilo kom mestu, kao što je to često bio slučaj. To će morati da se radi planski - rekao je Starčević.

Prema njegovim rečima, pravilnikom je definisano i da je vlasnik igrališta odgovoran za sve što se dogodi na igralištu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Oprema na dečjim igralištima trenutno je regulisana odredbama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.

Ministarstvo privrede je prepoznalo značaj uređenja ove oblasti nakon niza događaja u kojima se pokazalo da bezbednost dece na igralištima nije bila na najvišem nivou.

Javne rasprave o Predlogu pravilnika Ministarstvo privrede organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a osim u Beogradu, okrugli stolovi su održani i u Nišu, Zrenjaninu i Kragujevcu.

Pročitajte još: IZMENE SAOBRAĆAJA U SUBOTU I NEDELJU: Evo koje su ulice zatvorene zbog proslave MUP-a

#Aleksandar Starčević

#Bezbednost

#deca

#jun

'