AKTUELNO

Direktor policije Vladimir Rebić apelovao je na građane da poprave svoja vozila pre nego što odu na tehnički pregled da ne bi došli u situaciju da ne dobiju potrebni dokument.

Po novom pravilniku o tehničkim pregledima, koji počinje da se primenjuje od 5.jula, biće obavezno fotografisanje vozila, dok će tehnički pregled trajati znatno duže nego do sada, izjavio Rebić za Novo jutro televizije Pink.

On je naveo da će se više pažnje posvećivati tehničkoj ispravnosti vozila i da novi pravilnik propisuje minimalno vreme trajanja tehničkog pregleda.

Rebić je istakao da će nova pravila značajno doprineti da se izbegnu razne mahinacije zbog kojih su, kaže, mnogi ostali bez licence za obavljanje tehničkih pregleda.

- Apelujemo na građane da poprave svoja vozila pre nego što odu na tehnički pregled da ne bi došli u situaciju da ne dobiju potrebni dokument. Vlasnici tehničkih pregleda neće smeti da gledaju kroz prste vozačima da ne bi izgubili licencu za rad, a krajnji benefit biće ispravnija vozila na srpskim putevima - rekao je Rebić.

Govoreći o novom pravilniku i uvođenju dva tehnička pregleda za vozila starija od 15 godina, Rebić je naveo da ta mera, takođe, stupa na snagu 5. jula, ali da bi prvi pregledi trebalo da budu obavljeni u januaru 2019. ukoliko se do tada ta norma, kako kaže, ne ukine.

Foto: Printscreen

- Ta norma je propisana 2009. kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja. Međutim, ministar Nebojša Stefanović najavio je da će do kraja godine, a možda i ranije, biti izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja i da će ta norma biti ukinuta, tako da vlasnici vozila starijih od 15 godina ne treba da brinu - naglasio je Rebić.

On je naglasio da su nove mere u Zakonu o bezbednosti saobraćaja koje su usvojene u martu već dale rezultate i da je od početka aprila na srpskim putevima stradalo 30 ljudi manje nego u istom periodu prošle godine.

Rebić je rekao da statistika pokazuje da je od početka ove godine poginulo 20 osoba manje nego u prvoj polovini prošle godine, a ako se ovaj trend nastavi 2018. godina će možda biti najpovoljnija.

On je rekao i da je broj vozača koji na auto-putu prekoračuju brzinu od 120 km/h smanjen za 50 odsto, dok je broj onih koji voze brže od 150 km/h smanjen za 70 odsto''.

- Uveli smo model prosečne brzine i vozači moraju da znaju se brza vožnja ne isplati. Oni koji svraćaju na pumpe i odmaraju treba da znaju da imamo presretače koji mere trenutnu brzinu - ukazao je Rebić.

Direktor policije je povodom centralne proslave Dana Ministarstva unutrašnjih poslova rekao da će u nedelju 27. maja prvi put biti organizovan Dan policije na poseban i sasvim drugačiji način.

- Na deset lokacija u Srbiji organizujemo praktično celodnevno druženje sa građanima Srbije. Centralna svečanost je u Beogradu. Aktivnosti počinju u pola deset, kada će Knez Mihajlovom proći četa konjanika i orkestar srpske policije - kazao je Rebić.

U Pionirskom parku će biti policijski službenici i izložena policijska tehnika.

- Deca će moći da se oprobaju u borilačkim veštinama, jašu konje, penju se na veštačku stenu, upoznaju sa forenzikom. Delićemo poklone deci i flajere edukativnog sadržaja - rekao je Rebić.

On dodaje da centralna svečanost počinje u 12 sati ispred Narodne skupštine.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi:

#Ministarstvo unutrašnjih poslova

#Saobraćaj

#Vladimir Rebić

'