AKTUELNO

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će nacrt rada na pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27, koje se odnosi za zaštitu životne sredine, biti gotov u roku od nekoliko nedelja.

On je istakao da će se nakon tog nacrta stupiti u pregovore sa Direktoratom za zaštitu životne sredine, koji će dati konačan sud da li u nacrtu nešto treba izmeniti, te da će od te procedure zavisiti, dodaje Trivan, vreme otvaranja Poglavlja 27.

- U decembru kada smo bili u Briselu, komesar za zaštitu životne sredine Karamen Vela nam je rekao da su u potpunosti spremni da nam pruže svaku vrstu pomoći za razliku od nekih prethodnih zemlja - rekao je Trivan novinarima u Beogradu nakon potpisivanja Sporazuma o upravljanju električnim i elektronskim otpadom.

Prema njegovim rečima, komesar Vela je proučio našem timu da ne žuri i ne brza sa otvaranjem Poglavlja 27, s obzirom da se, prema oceni Evropske unije, radi o najkomplikovanijem i najdelikatnijem poglavlju za Srbiju.

- Mi se tih saveta držimo, a tako i radimo u ovom slučaju. Vremenski okvir nam neće biti ključan, već će nam biti ključno da se dobro pripremimo za to poglavlje - ističe Trivan.

Ako se Srbija dobro pripremi, nakon otvaranja pregovaračkog poglavlja uspeće da "izdejstvuje" duže rokove za prilagođavanje evropskim standardima, smatra Trivan i dodaje da će u suprotnom, ako ti rokovi budu kraći i ako se ne ispune uslovi u odgovarajućem roku, naša zemlja plaćati penale za koje nema resurse.

#Goran Trivan

#Poglavlje

#ekologija

'