AKTUELNO

O tome kako je u Srbiju stiglo 18 novih vrsta droge, kao i o tome šta zabrinjava stručnjake, šta roditelje, i kako se boriti protiv ove pojave za NOVO JUTRO govorili su izvršni direktor Mreže za politike prema drogama JI Evrope Milutin Milošević, stručnjak za psihoaktivne supstance Bojan Arsenijević iz NVO “Regeneracija” i kriminolog Božidar Spasić.

- Sa svakom supstancom koju naša država ili bilo koja država zabrani, odmah kao spreman odgovor pojave se dve nove na tržištu. Ova pojava je zapravo odgovor na naše zakone, na našu borbu protiv droga.Tako se 2013.kada je zabranjen Ketamin, pojavila se ova nova droga koja je sada kod nas došla – rekao je stručnjak za psihoaktivne supstance Bojan Arsenijević iz NVO “Regeneracija”.

Kako kaže, one su jeftine, mogu lako da se naruče preko interneta, ali je šteta nemerljiva.

- Za osobu koja zna šta uzima ovo uopšte nije tako stravično kao što piše u novinama. Ona čini da se telo anestezira, dok je duh slobodan. Za osobu koja bi htela „samo“ da se naduva, budu prestravljeni time što im se dešava – rekao je Arsenijević.

Foto: TvPink Printscreen

Kriminolog Božidar Spasić rekao je da smo svedoci i da svaki dan možemo u novinama da vidimo hapšenje na desetine dilera.

- Diler vam dođe kao kiosk, on vam preporuči novu robu. Vrlo je važno za oni koji koriste droge, a sada nas slušaju, da strogo vode računa o dilerima. O tome šta im nude. Mi ne možemo da ih sprečimo, ali možemo da im kažemo da vode računa ako im ponude nešto novo – rekao je Spasić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, negde u želji da se masovno prikupljaju po ulicama dileri, policije sveta su izgubile gde je meta.

- Postoje dva pravca u kojima se bori protiv droge, to je smanjenje potražnje i smanjenje ponude. Ovo o čemu sada govorimo je smanjenje ponude, da bude što manje droge na tržištu. Manje pažnje se danas posvećuje smanjenju potrebe za drogom. Da se radi sa mladim ljudima, kako bi se preveniralo, da se na taj način smanji potražnja. Dokle god postoji tržište i potreba za tim, ona će se pojavljivati – rekao je direktor Mreže za politike prema drogama JI Evrope Milutin Milošević.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je rekao, prvo treba raditi sa ljudima da ne upadnu u zamku, a drugo i sa ljudima koji su već upali u zamku.

- Borba protiv droge se uglavnom nalazi između ministarstva zdravlja i ministarsta unutrašnjih poslova. Gde god u nekoj državi ovu priču vodi ministarstvo policije, organizacija je mnogo bolja. Mi konkretno nismo zadovoljni saradnjom sa ministarstvom zdravlja – rekao je Milošević.

#Droga

#Novo jutro

'