AKTUELNO

Vesić je istakao da "Svesrpski dečji sabor" nije obična manifestacija, već da ima nacionalni značaj i da će Grad Beograd učestvovati i narednih godina kako bi ta manifestacija obuhvatila veći broj dece.

U Beogradu će od 23. do 27. maja biti održana manifestacija "Svesrpski dečji sabor" u okviru koje će u prestonici boraviti deca srpskog porekla iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Reč je o deci uzrasta od 10 do 14 godina koja će boraviti u porodicama učenika Osnovne škole "Starina Novak", a cilj manifestacije je da kroz sadržaje posebno pripremljene za njih i druženje sa beogradskim osnovcima zavole zemlju svog porekla, upoznaju znamenitosti, kulturne tekovine i istoriju Srbije.

- Već nekoliko godina pokušavamo da organizujemo ovaj projekat, jer mi smo narod kojeg ima u rasejanju skoro u istom broju kao i u Srbiji. Zadatak je da se deci koja rastu u državama širom sveta omogući veza sa maticom, da se upoznaju sa svojom kulturom, te da im se omogući usavršavanje srpskog jezika - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Foto: Grad Beograd

On je naveo da je dobro što su u manifestaciju uključena deca iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, ali i dodao da je namera da u narednim godinama budu uključena i deca iz zemalja sa jakom srpskom dijasporom, poput Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije.

Vesić je istakao da "Svesrpski dečji sabor" nije obična manifestacija, već da ima nacionalni značaj i da će Grad Beograd učestvovati i narednih godina kako bi ta manifestacija obuhvatila veći broj dece.

On se zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji manifestacije i dodao da je siguran da će ona postati tradicionalna.

- Siguran sam da će ovo biti tradicionalna manifestacija koja će se održavati u našoj zemlji jer mi moramo da nađemo način kako drugačije da komuniciramo sa svojom dijasporom pošto je način na koji smo komunicirali ranije prevaziđen. Ta komunikacija mora da bude dvosmerna - kazao je on.

Prema njegovim rečima, manifestacija "Svesrpski dečji sabor" je važna jer predstavlja početak promene komunikacije Srbije sa svojom dijasporom. Generalni sponzor manifestacije je banka Poštanska Štedionica, a član Izvršnog odbora te banke Aleksandar Čortan kaže da je ta banka profitabilna, stabilna i sigurna.

- Od prošlog petka poslujemo na 166 lokacija od Subotice pa sve do Kosovske Mitrovice. Profitabilnost nije jedini cilj kojim se rukovodi naša banka. Mi gajimo poseban i dugoročan odnos sa našim klijentima, ali imamo i odgovornost prema zajednici u kojoj radimo i upravo su projekti koji su vezani za decu nešto u čemu naša banka sa zadovoljstvom učestvuje - rekao je Čortan.

Foto: Grad Beograd

On je naveo da je jedan od slogana banke Poštanska štedionica "Još bliže vama" i dodao da ta banka upravo želi još bliže da se približi ovom delu populacije - deci. Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić je najavila da će deca imati priliku da u završnom izletu posete i Tršić i upoznaju se sa našom baštinom i radom Vuka Karadžića.

Na konferenciji je govorio i v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Rastko Janković koji je istakao da su ovakve i slične manifestacije veoma važne za očuvanje jezika i pisma kod naše dece u rasejanju.

Foto: Grad Beograd

Prvog dana manifestacije "Svesrpski dečji sabor" deca će u Dečjem kulturnom centru Beograd prisustvovati koncertu povodom obeležavanja "Dana Chirila i Metodija" nakon čega će autobusima obići i bolje upoznati Beograd, a za kraj dana prisustvovati svečanom prijemu u Hramu Svetog Save.

Drugog dana programa, na Kalemegdanu će biti organizovan program "Beograd kroz vekove", šetnja centrom grada, stručno vođenje kroz dom Narodne skupštine kao i obilazak Muzeja automobila. Poslednjeg dana sabora deca će posetiti Obrazovno-kulturni centar "Vuk Karadžić" u Tršiću.

#Beograd

#Goran Vesić

#Manifestacija

'