AKTUELNO

Od 1. jula počeće primena mera za podsticaj rađanja, te će tako roditelji za treće dete dobijati mesečno 12.000 dinara narednih deset godina, a za četvrto 18.000 dinara, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je pojasnila da se privode kraju zakonske izmene koje regulišu pitanje finsiranja, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici i Zakon iz sfere biomedicinski potpomognute oplodnje.

- To su mere koje direktno ublažavaju ekonomsku meru podizanja dece i to trećeg i četvrtog deteta. Ako majka u bliskom periodu rodi treće i četvrto dete ona će imati 30.000 dinara da bi standard života trećeg i četvrtog deteta bio kao i dece koja su ranije rođena - pojasnila je Đukić Dejanović nakon raspisiovanaj konkursa za dodelu sredstava opštinama za podsticaj rađanja.

Jedna od podsticajnih mera koja će početi da se primenjuje jeste i to da žene koje su rodile dete u postupku vantelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog deteta.

Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto dete od početka godine.

#Bebe

#Slavica Đukić-Dejanović

'